Advertisement

Her sene sonunda Google o sene en çok arananları açıklıyor. Bu bir bakıma o senenin özeti oluyor. Senenin son haftasına girerken ben de önümüzdeki seneyle ve biraz daha gelecekle ilgili beklentilerimi yazmak istedim. Bakalım benim yazdıklarım gelecek sene bu vakitler en çok arananlarda olacak mı?

Bu sene pandemiden, sokağa çıkma yasaklarından çok sıkıldık. Seneye umarım daha güzel şeylerden konuşur daha güzel şeyleri ararız. O yüzden kötü şeyleri yazmayacağım. Sadece aşıları en başa koyalım. Büyük ihtimalle listenin en başında onlar çıkacak. Biz daha güzel konulara odaklanalım.

Bu sene benim açımdan da bir ilk oldu ve yazı yazmaya başladım. Geri dönüp baktığımda en çok bahsettiğim kişilerden biri Elon Musk olmuş. Bu sene en çok konuşulan ve yükselen hisse senetlerinden biri Tesla oldu. Tesla, elektrikli araçlar, Elon Musk seneye de en çok konuşulan, aranan kişi ve konular olmaya kuvvetli aday. Başucumda biyografisi duran Elon Musk’ın vizyoner, veya kimilerine göre deli cesareti, izlenmeye değer.

Bitcoin bu sene yine çok yükseldi. Bu yazıyı yazarken 28000 civarındaydı. Burada şu fiyat olur kehanetinde bulunmayacağım ama kulanım alanlarının artacağı ve başka kripto paraların da konuşulacağı bir yıl olacak gibi 2021. Bunun yanında ülkelerin çıkaracağı dijital paralar da çok konuşulacak.

Nasdaq’daki yükseliş teknoloji hisselerine dikkat çekti. Apple, Microsoft Amazon, Facebook çok yükseldi ve konuşuldu. Görüntülü konuşma programı Zoom en popüler hisselerden biri oldu. Önümüzdeki sene için bu tarafta biraz şüpheliyim. Sene içinde ABD’den Big Tech’lere, sene sonuna doğru da Çin’den Ali Baba’ya monopol soruşturması başlaması ve bu şirketlerin veriyi kötüye kullanması gibi konular seneye başlarını ağrıtacak ve bölünmelere yol açacak gibi gözüküyor. Big Tech’lerin yanına soru işareti koyalım.

Startup’lar, girişimcilik bu seneden daha çok konuşulacak gibi duruyor. Türkiye’de Peak games, dünyada Biontech en çok konuşulan startuplar oldu. Dünyada bol para olması ve paraların gidecek yer araması da startup ekosisteminin büyümesine sebep olacak. Edtech, Healthtech, Biotech yeni gözde sektörler olacak. Özellikle eğitim sistemi ve sağlık sistemi daha çok sorgulanacak.

Borsaya ilgi daha da artacak. Özellikle “robo advisory” ve varlık yönetimi konusunda beklentilerin ve ürünlerin çoğalacağını düşünüyorum.

Dijital dönüşüm şirketlerin en öncelikli konusu olmaya devam edecek.

Pandeminin en çok dikkat çektiği konulardan biri de doğa oldu. İnsanlığın biraz durması hemen hava kirliliğini azalttı, boğaza yunuslar geldi. Yenilenebilir enerji, ıklım krizi, yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik daha çok duyacağınız kelimler olacak.

TV out alternatif medya kanalları in. Youtube, İnstagram, Linkedin, Netflix geleneksel kanalların pabucunu dama atacak.

E-sporlara dikkat. Yeni nesil artık evden çıkmıyor. Sürekli ekran başında ya oyun oynuyor ya da oynayanları seyrediyor.

Blokzincir, yapay zeka, robotlaşma hayatımızın parçası olacak. Kullanım alanları çok artacak.

Daha sayacak çok konu var ama ben burada durayım.

Yeni seneye girerken sizler de geriye dönüp bakın. Bu sene hayatınızda neler değişti? Bu değişikliklerden nelerin kalıcı ve nelerin geçici olacağına siz karar verin. Kalıcı olanlar önümüzdeki dönemin en çok konuşulacak konuları olacaktır.

Bu arada sağlığımızın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Her şeyin başı sağlık.

Eminim pek çok kişinin 2021 hedeflerinde yine ilk sırada zayıflamak veya spora başlamak olacak. Aslında hepimiz daha az yiyip daha çok spor yapmamız gerektiğini bilmemize rağmen çoğu zaman bunu yapabilecek yeterli içsel motivasyonu bulamayız. Ancak bir diyetisyen veya PT gibi dışsal bir motivasyon ekleyerek başarı oranımızı artırabiliriz. Sizler de 2021 için hedef koyarken gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyun, sağlığınızın ve sevdiklerinizin kıymetini bilin ve bol bol şükredin. Hedeflerinize ulaşmakta soru işaretiniz varsa hedefleriniz gerçekçi olmayabilir ya da desteğe ihtiyacınız olabilir, yardım almaktan çekinmeyin.

Herkese iyi seneler