Advertisement

Başlığı ilgi çekmesi açısından güzellik yarışması koysam da daha doğru anlatımla cazibe merkezi diyelim. Bu hafta içinde Suudi Arabistan’dan gelen açıklamalar hafta sonunda da Birleşik Arap Emirliklerinden gelen açıklamalar bu yazıyı yazma konusunda fikir verdi.

Her iki ülke de kendi ülkesini yabancılar gözünde daha cazip kılabilmek için bir dizi açıklamalarda bulundu.

Ben öncelikle benim yaşadığım ülke olan BAE ile başlamak istiyorum. Çünkü vatandaşlık verme kararı bir ilk ve çok önemli. Cumartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri, yabancılara vatandaşlık verme hazırlığı içerisinde olduklarını duyurdu…

Bazı seçili meslek gruplarına öncelik verileceği açıklanırken böylelikle BAE, yabancılara vatandaşlık vererek büyümeyi artırmayı hedefleyen körfezdeki ilk Arap ülkesi oldu.

Orta Doğu’nun finans ve seyahat merkezi olmaya çalışan BAE’de yaşayan yabancılar, ülke nüfusunun yüzde 80’ini oluşturuyor fakat bu kişilerden hiçbiri vatandaşlık sahibi değil.

Ancak bu hakkı da almak çok kolay değil. Şartlar şöyle:

– Yatırımcı statüsünde vatandaşlık alacak ise, henüz alt limiti açıklanmadı ancak muhtemelen, yüksek değerde bir gayrimenkul sahibi olmalı.
– Mucit ise, BAE Ekonomi Bakanlığı’nın onayladığı bir ya da daha fazla patent sahibi olmalı ve ayrıca Ekonomi Bakanlığı’ndan bir tavsiye mektubu almalı.
– Doktorlar ve sağlık uzmanları ise özgün ve farklı bir bilim dalında uzmanlaşmalı ve bu durum BAE tarafından öncelikli olmalı.
– Bilim insanları ise bir üniversitede ya da araştırma merkezinde ya da özel sektörde aktif olarak çalışmalı ve 10 yıldan uzun bir süredir sektör içerisinde olmalı.
– Sanatçılar ve entelektüeller ise bir ya da daha fazla uluslararası ödül kazanmış olmalı. İlgili devlet kuruluşlarından bir tavsiye mektubu da zorunlu.

Şartları sağlamak o kadar kolay olmasa da bunu ülke açısından devrim olarak görüyorum. Burada tanıştığım 20 kusur yıldan beri BAE`de yaşayan insanların hiçbirinin oturma dışında bir hakkı olmuyor. Bu da buraya gelen herkesin buraya geçici olarak bakmasına sebep oluyor.

Peki BAE hafta sonunda bunu açıklarken Suudi Arabistan hafta içinde ne açıklamıştı?

Her sene yapılan ve çöldeki Davos ismi ile adlandırılan Gelecek Yatırım İnsiyatifi (Future Investment Initiative) zirvesinde Suudi Prens, Riyadı ekonomik olarak 2030 yılında dünyanın ilk 10 şehri arasına sokmayı ve nüfusunu iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bunun dışında Suudi Arabistan varlık fonu PIF, 2025 yılına kadar mevcut büyüklüğünü 400 milyar dolardan 1.1 trilyon dolara çıkararak dünyanın en büyük varlık fonu olmayı amaçlıyor.

Schlumberger, Bechtel ve Pepsico gibi büyük şirketler bölgesel merkezlerini Riyada taşımayı planlıyor.

Suudi Arabistan Borsası Tadawul 2020`de 22 adet olan halka arz sayısını 2021`de artırmayı planlıyor.

Saudi Aramco halka açıklık oranını yüzde 2`den daha fazla artıracağını duyurdu.

Daha pek çok hedef sayabiliriz. Ancak dikkatimi çeken bu gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim. Dubai bu bölgenin cazibe merkezi olmayı başarmış, yaşam tarzı ve yeniliklere açıklığı ile de bunu sürdürebilen bir şehir. Suudi Arabistan ise yaptığı hem sosyal hem ekonomik ataklarla BAE’ye rakip olmaya aday.

Bakalım Suudi Arabistan, BAE`den ne kadar rol çalacak ya da Körfez bölgesi birden fazla cazibe merkezi yaratabilecek mi. Rekabet her zaman iyidir diyelim ve bu güzellik yarışmasında her iki ülkeye de başarılar dileyelim.