Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Gizem Öztok Altınsaç Pazartesi açıklanacak olan enflasyon
Gizem Öztok Altınsaç
Gizem Öztok Altınsaç
2001 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi iktisat yüksek lisansına başladı ve aynı üniversitede asistanlık yaptı. Yüksek lisans derecesini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden aldı. 2004 yılında, profesyonel hayata adım atarak, Garanti Yatırım'da Ekonomistlik görevine başladı. 2012-2016 yılları arasında Garanti Yatırım'da Başekonomistlik görevini yerine getirdi. Bu zaman zarfında Türk Telekom gibi büyük halka arzlarda ve kurumsal satış süreçlerinde de yer alan Altınsaç, yerli ve yabancı fonlara Türkiye piyasaları ve ekonomisi hakkında Türkiye'de ve yurtdışında araştırma hizmeti verdi. 2018 yılında GOA Danışmalık şirketini kuran Altınsaç, sektördeki çeşitli bankalara ve kurumlara danışmanlık hizmeti de vermektedir. 18 yıldır finansal piyasalarda profesyonel deneyimi olan Altınsaç, Global Yatırım Holding bünyesinde bulunan Actus Portföy Yönetimi'nde 2017-2020 döneminde Ekonomist/Araştırma Direktörlüğü de yapmıştır. 2011 yılından bu yana, eş zamanlı olarak, Bloomberg HT'de Pazartesi ve Perşembe günleri İlk Söz ve Küresel Piyasalar programlarında profesyonel yorumcu olarak da yayın yapmakta ve BloombergHT'de düzenli köşe yazmaktadır. Aralık 2020 tarihinden itibaren TUSIAD Başekonomistliğine atanan Altınsaç, aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi'nde ve Özyeğin Üniversitesi'nde, lisans ve yüksek lisansta "davranışsal finans", "Türkiye ekonomisinde makro verilerin okunması", ve "makroekonomik tahmin yöntemleri" derslerini vermektedir.

Pazartesi açıklanacak olan enflasyon

Giriş: 02 Kasım 2018, Cuma 10:32
Güncelleme: 16 Ocak 2019, Çarşamba 15:14

Haftaya Pazartesi Ekim ayı enflasyonu açıklanıyor. Daha önce %1.5-2 olan enflasyon beklentisi, dün %3.5 gelen İTO enflasyonunun ardından yukarı revize edilerek %2-2.5’larda oluşmuş durumda. Geçen yıl Ekim ayında enflasyon aylık %2 idi, dolayısıyla piyasanın beklediği gibi %2.5 gelen bir enflasyon yıllık rakamı önceki %24.5’tan %25’e yükseltiyor.

Ekim aylarında TUIK enflasyonu ile İTO enflasyon ilişkisi oldukça kuvvetli. Hemen hemen benzer gerçekleşmeler görmekteyiz. Bu sebepten de piyasa dünkü İTO verisinin ardından beklentilerini bir miktar yukarı revize etti. Fakat Ekim ayında yapılan ve genele yayılmış olan indirim kampanyası bu hesabı zorlaştırmış durumda. Bilemiyoruz. Dolayısıyla birebir İTO’ya yakın bir rakam beklenmemeli. Öte yandan birbirinden çok ayrışmış iki veri de piyasada sorgulanmaya açık olur. Bunlar Pazartesi enflasyon açıklanırken piyasa açısından karşılaşmamız muhtemel riskler.

İTO verisi (Turuncu) TÜİK verisi (Sarı)

Yine de, bu tarz kısa vadeli öngörülere takılmamakta fayda olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz Ekim Kasım Aralık aylarında, hem iç talepteki daralma hem de enflasyonla mücadele etmek adına geçici adımlar atılıyor. Son gelen ÖTV indirimleri de bu kapsamda elbette enflasyonda düşürücü etki yaratacaktır. Manşet enflasyonda yaklaşık 1.5 puan civarında geçici bir düşüş görmemiz muhtemel. Yani %25 ise enflasyonumuz bunun %23.5’a yaklaşması muhtemel. Ki TCMB ve piyasa yılsonu tahmini de tam bu noktada.

Asıl konsantre olmamız gereken hesap ise, 2019 ilk ve ikinci çeyrekte nasıl bir enflasyon tablosu göreceğimiz. TCMB enflasyon raporuna da baktığımızda 2019 ikinci çeyrekte enflasyonun, bugünkü seviyesine kıyasla, bir miktar daha yükselme ihtimali olduğunu görüyoruz. Hesap yaparken de çok fazla bilinmeyen denkleme girmiş durumda.

- Benzin üzerinde, kamunun ÖTV ayarlaması ile destek verdiği ve benzin fiyatını sabitlediği eşel mobil sistemi uzar mı – planlandığı gibi 2018 sonu mu?

- Elektrik dogalgaz zammı yılsonuna kadar yok, Marta uzar mı?

- Son vergi indirimleri planlandığı şekilde sadece iki aylık mı? Devamı gelir mi, gelirse bütçe ne olur. 2018 sonunda biterse, ilk çeyrek enflasyon ne olur.

Tüm bu yılsonu indirim süreci, ya da verilen vergi destekleri vs kalkınca ne olacak... gibi pek çok soru var gündemde. Dolayısıyla 2-3 aylık enflasyon hikayesinden ziyade, bir miktar daha uzağa bakarak hesap yapmakta fayda var.

Son bir konu, enflasyonla mücadele ederken, maliye politikasını dizayn ederken, piyasalarda haklı ya da haksız sorgulamalara izin verecek algı bozulmalarını da çok dikkatli yönetmek gerekiyor. Özellikle de, piyasaların “burada koordinasyon yok” hikayesini satın almaya bu kadar müsait olduğu dönemlerde. Risk almamak lazım sanki.