Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Gizem Öztok Altınsaç Büyüme rakamları. Çıpa nedir ne işe yarar?
Gizem Öztok Altınsaç
Gizem Öztok Altınsaç
2001 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi iktisat yüksek lisansına başladı ve aynı üniversitede asistanlık yaptı. Yüksek lisans derecesini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden aldı. 2004 yılında, profesyonel hayata adım atarak, Garanti Yatırım'da Ekonomistlik görevine başladı. 2012-2016 yılları arasında Garanti Yatırım'da Başekonomistlik görevini yerine getirdi. Bu zaman zarfında Türk Telekom gibi büyük halka arzlarda ve kurumsal satış süreçlerinde de yer alan Altınsaç, yerli ve yabancı fonlara Türkiye piyasaları ve ekonomisi hakkında Türkiye'de ve yurtdışında araştırma hizmeti verdi. 2018 yılında GOA Danışmalık şirketini kuran Altınsaç, sektördeki çeşitli bankalara ve kurumlara danışmanlık hizmeti de vermektedir. 18 yıldır finansal piyasalarda profesyonel deneyimi olan Altınsaç, Global Yatırım Holding bünyesinde bulunan Actus Portföy Yönetimi'nde 2017-2020 döneminde Ekonomist/Araştırma Direktörlüğü de yapmıştır. 2011 yılından bu yana, eş zamanlı olarak, Bloomberg HT'de Pazartesi ve Perşembe günleri İlk Söz ve Küresel Piyasalar programlarında profesyonel yorumcu olarak da yayın yapmakta ve BloombergHT'de düzenli köşe yazmaktadır. Aralık 2020 tarihinden itibaren TUSIAD Başekonomistliğine atanan Altınsaç, aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi'nde ve Özyeğin Üniversitesi'nde, lisans ve yüksek lisansta "davranışsal finans", "Türkiye ekonomisinde makro verilerin okunması", ve "makroekonomik tahmin yöntemleri" derslerini vermektedir.

Büyüme rakamları. Çıpa nedir ne işe yarar?

Giriş: 02 Eylül 2019, Pazartesi 16:37
Güncelleme: 02 Eylül 2019, Pazartesi 16:42

Denizle fazla haşır neşir olanlar bilirler; yumuşak havada, deniz süt limanken, dümen tutmak kolaydır. Asıl marifet, havanın bozacağını önceden görüp, fırtınada dümen tutmaktan geçmekte. Ve hatta doğru limana zamanında demirlemekten... Çıpa dediğimiz hadisenin de bundan farkı yok. Ne işe yarar? Teknenizi belli sabit bir noktanın çevresinde tutar. Doğru demir atamadıysanız, çıpanız sağlam değilse ne olur? Çıpa dibi tarar, ve olası bir fırtınada kendinizi tekne ile beraber bir anda kayalıklarda bulursunuz. Çıpanız sağlamsa, iyi yere demirlediyseniz, fırtına dindiğinde de aynı yerde sabitseniz güvendesiniz demektir.

Ekonomide de çıpa dediğimiz konunun bundan hiç bir farkı yok. Kimi ekonomilerde inşa edilen iktisadi politikalar, dışarıda fırtına dahi kopsa, o ülkeleri kayalıklara çarpmaktan kurtarır. Kimi ülkeler ise, çıpa namına sağlam tutan bir iktisadi politika olmadığında, o fırtınadan kendi paylarına düşeni almak zorunda kalırlar. Her gelen fırtınayla sürüklenirler.

Bugüne bakarsak; global tarafta 2008-2009 krizinin ardından 10 yıl geçti. Para politikasında global faizler sıfıra kadar dayandı. Yetmedi geleneksel olmayan, parasal gevşeme araçları kullanıldı-hala kullanılıyor. Ve fakat, global ekonomi hızla yavaşlama sürecine tekrar girmiş durumda. Almanya, Japonya, İngiltere gibi büyük ekonomiler için tehlike çanları da çalmaya başladı. Demek ki yaklaşan bir fırtına var. Gökyüzüne bakıp; hava besberrak, yarın muhteşem bir gün olacak diyebilir miyiz? Aksine her geçen gün global piyasaları daha da endişeye sürükleyecek bir haber akışı mevcut.

Böyle bir ortamda Türkiye gibi ekonomilerin, yaklaşan zorlu global ortamdan daha az etkilenmek için çıpalara ihtiyacı olacak. Özellikle para ve maliye politikasında 6-7 yıldır zayıflayan ve yatırımcı gözünde güven telkin etmeyen bir sürecin içindeyiz. 2018 Ağustos’un ardından bir şekilde bu bir yılı geçirdik. Bilanço resesyonu, sorunlu krediler ve ekonomide kredi talebinin olmayışı gibi konularda halen kalıcı bir çözüme ulaşmış değiliz. Çeşitli denemeler yapıyoruz lakin bunların bizi arzulanan büyümeye eriştirip eriştirmeyeceği büyük bir soru işareti. Kredi arzına, şuanda uygulanmakta olan yöntemlerle, destek vererek ancak bir noktaya kadar kredi yaratabiliriz, kalıcı olmaz.

Kredi ortamını canladırmaya yönelik daha fazla kafa yormamız daha net sonuçlara götürebilir. Bunun için de öncelikle güven ortamına ve iki çıpaya; sağlam bir maliye ve para politikasına ihtiyaç var. 2020’ye girerken bu iki konuda görece doğru bir noktaya ilerlersek, global taraf dalgalanırken, daha az hasarla atlatabiliriz. Aksi halde, bizim gibi gelişmekte olan ekonomileri fonlama ve finansman anlamında zorlu bir dönem daha bekliyor demek. İki hafta önce munzam karşılıklara dair alınan karar sonrasında, piyasanın büyük bir soru işareti ile fiyatlama yaptığına şahit olduk. Bunun üzerine bir kere daha yüklü bir faiz indirimi, bizleri arzu ettiğimiz hedeflerden uzaklaştırabilir. Para politikasında son derece sakin ve temkinli hareket etmemiz gereken bir döneme giriyoruz. Böyle yapar isek, sonraki dönemlerde daha kolay faiz indirimleri için bir koridor açmış oluruz. Benzer şekilde maliye politikasında daha disiplinli bir bütçeye dair her plan ve gerçekleşme, yine düşük faiz ortamı için alan oluşturur. Bu iki basit iktisat kuralından sapmazsak, 2020’yi daha kolay geçirebiliriz. Aksi şekilde Türkiye ekonomisi orta vadede fonlama/finansman problemleriyle başetmek zorunda kalıp, oldukça düşük büyüme oranlarına sıkışabilir. Bu riski azımsamalayalım.

Bugün gelen büyüme rakamları da benzer bir görüntü çizmekte. Yılın ikinci çeyreğinde yıllık daralma %1.5 seviyesinde. Dipten dönüş rakamsal olarak elbette net. İç talep daralması toplam büyümeyi 7.2 puan aşağı çekerken, dış talep katkısı ise artı 5.7 puan olmuş. Yani, 7.2 puanlık iç talep kaynaklı daralmanın 5.7 puanını net ihracat katkısı sayesinde silmişiz. Ve %1.5’luk daralmaya gelmişiz. Daha alt detaylara baktığımızda ise, hanehalki tüketimindeki daralma önemli boyutta hız kesmiş, olumlu bir gerçekleşme. Fakat, geleceğe dair daha fazla anlamı olan yatırım kalemindeki daralma hızla derinleşiyor; yıllık %23’e geliyor. Özellikle inşaat kaynaklı daralma yıllık %30 seviyesinde. Tüketim dipten dönmüş, fakat yatırımlarda düşüş hızlanarak sürüyor.

Özetlersek, toplamda büyümeye dair pek çok gösterge dipten dönüş var demekte. Fakat bu dönüşün boyutu halen oldukça zayıf. Bugün açıklanan GSYH verisinde de yatırım kaleminde gidişat (%23’lük yıllık daralma), geleceğe dair riskler barındırıyor. Önümüzdeki dönemde, büyüme tarafında iki bacaktan zorlu bir süreç geçireceğiz;

İç faktörler: Bankalarımız halen küçülme sürecinde (deleveraging). Bilançolardaki sorunlu krediler konusu halen beklemede çözülmüş değil. Kredi talebi henüz yeterince olmadığı için, ekonomideki kredi kanalı da halen tam çalışmamakta-tıkalı.

Dış faktörler: Avrupa en büyük ihracat partnerimiz. Toplam ihracatımız içindeki payı %50; sadece Almanya’nın payı %10. Ve bu bölgede hızla yaklaşan bir resesyon süreci var. Son gelen ihracat rakamları da ortaya koymakta; Avrupa’ya yılbaşından bu yana ihracatımız fazlasıyla zayıflamış durumda. Tüm bunların meali, 2020’de ihracatın büyümeye katkısı, bugün gördüğümüz kadar yüksek olmayabilir. Bugünkü avantajımız dezavantaja dönüşebilir.

Bu yüzden de, kalıcı kredi büyümesi ve ekonomik büyüme arzu ediyorsak, 2020’ye girerken yukarıda bahsettiğimiz o iki çıpaya, sağlam para ve maliye politikasına düşündüğümüzden daha da çok ihtiyacımız olacak.