Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Hande Berktan Kurdaki artış giyimde etiketlere yansıyacak
Hande Berktan
Hande Berktan
1997 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Hande Berktan, 2006 yılında Skytürk Televizyonu Ekonomi Servisi'nde medya sektörüne adım attı. Ardından TGRT Haber'de görev yaptı. 2010 yılından beri kuruluş kadrosunda yer aldığı Bloomberg HT'de kariyerine devam ediyor. Hande Berktan, Bloomberg HT'de İş Dünyası, Varlık Yönetimi ve Kripto Para programlarının sunuculuğunu yapmaktadır.

Kurdaki artış giyimde etiketlere yansıyacak

Giriş: 02 Ocak 2014, Perşembe 10:00
Güncelleme: 02 Ocak 2014, Perşembe 10:00

İş Dünyası programında bu hafta söz, ekonomiye sağladığı yüksek katma değerle büyümesi sürdüren moda ve tasarım sektöründeydi. Türk Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, tasarımcı Tuba Ergin ve Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi, artan döviz kurlarının maliyetlerini arttırdığına işaret ederek ilerleyen günlerde bunun etiketlere yansıyacağını söyledi.

MTD Başkanı Mehtap Elaidi "Maliyeti yönetmeye çalıştığınız noktada mutlaka bir fark yaratıyor onu bir şekilde etiketlere yansıtmak zorundasınız.Sonuçta bu ticari bir operasyon ve o dengeyi yerinde tutuyor olmanız gerekiyor.Etkileyecektir ama bir şekilde üstesinden gelinecek.Aradığınız ve kendinize sunduğunuz pazarlardaki şartlara göre bir ayarlama yapmak zorunluluğu var" dedi.

Tasarımcı Tuba Ergin döviz kuruna ilişkin "Beni biraz etkiledi açıkçası, dolar olarak hammadde alıp Euro ile satıyorum dolayısı ile dolarla euro arasındaki parite benim için önemli" şeklinde konuştu.

-Tekstil sektöründen ihracat hamlesi

TGSD Başkanı Cem Negrin "Türkiye'nin bir iç piyasası var bu 50milyar TL. civarında. Bunun markalı olan kısmı 30 ile 32milyar TL. bir de ihracatımız var dünya markalarına yaptığımız, o da bu sene 17milyar dolara ulaşacak. Geçen seneye oranla ihracatta yüzde8 oranında büyüdük.Bu gidişle de önümüzdeki sene yüzde10 büyüme beklentimiz var" dedi.

Sektörün en büyük müşterisinin AB pazarı olduğuna dikkat çeken Negrin "En büyük müşterimiz Avrupa ve yüzde70 civarında ihracatımızı Avrupa'ya yapıyoruz. Onların da aldıkları malın yüzde10'unu yapıyoruz. Daha gidecek yolumuz var" şeklinde ifade etti.

Negrin "Biz Uzakdoğu’dan alınan mallara göre yüzde7 ile yüzde80 daha pahalı mal satıyoruz Avrupa'ya, bunun da sebebi firmaların kendi içinde olan koleksiyon yapan insanların

başarısı.Onlar tek tek marka yapmaya çalışmıyorlar ama kendi koleksiyonlarının Avrupa'ya doğru zamanda iyi bir kaliteyle sunulmasının sebebi. Dolayısıyla Türkiye daha pahalıya mal satıyor ve şu anda aynı adette malı yüzde8 daha pahalıya satmış durumda geçen seneye bakıldığı zaman.Bu gösteriyor ki biz doğru koleksiyonu doğru bir zamanda hızla Avrupa'ya verebiliyoruz.Bir de koleksiyonun diğer kısmı var daha tek tek yapılan bir kısmı var ki asıl benim merak ettiğim

kısmı o, biz konferanslar yapıyoruz mayıs ayında son 6 ile 7 senedir.Bir sürü konuşmacı geliyor aralarında tek tek marka olan büyük başarılar elde etmiş insanlar da var" dedi.

-Moda haftası takvime oturdu

Tasarımcı Tuba Ergin bu yılki moda haftasının tasarımcılar açısından faydalı geçtiğini belirtti. Ergin "Bu sene Mart ayında benim üçüncü katılımım olacak.Moda haftasının kesinlikle çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.Benim gibi tasarımcılar bu işe yeni başlamış ya da çok geçmiş olmayan tasarımcılar için,tabi bunun uzun soluklu bir dönüşü oluyor hemen arkasından satışa dönmesini beklemek bence yanılgı olur.Zaman içerisinde bilinirlilik arttıkça geri dönüşleri de daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.Yabancı yatırımcıların bu etkinliklere daha fazla ilgisini çekmeliyiz" dedi.

Moda, tasarım sektöründe uluslararası takvime göre koleksiyon hazırlanması gerektiğini söyleyen Elaidi "Hem tanıtımı daha fazla yapıyor olmanız gerek hem de tanıtımını yaptığınız olayın altını da dolduruyor olmanız lazım yani hem katılan tasarımcı sayısında artışın olması hem de gösterilen koleksiyonların içeriğinin kuvvetli olması gerekiyor. çünkü sonuç olarak bir ilgi var onları buraya çekebilirsiniz ama sonuç elde edebilmeniz için sizin de onlara birşey sunuyor olmanız gerekiyor.Bu anlamda İstanbul Moda Haftasının ben çok ciddi bir disiplin de sağladığını düşünüyorum

çünkü ben son olarak tasarımcılarda uluslararası takvime göre koleksiyon hazırlama ve gereklerini yerine getirmeyi de bununla birlikte deneyimliyorlar çok önemli" dedi.

-"Giyim sektörüne girecek gençler, önce sabırlı olmalı"

Moda, tasarım sektörüne girecek gençlere tavsiyesi vardı deneyimi modacı Mehtap Eliadi’nin "Önce sabır...Bu meslek çok enteresan inançla başlıyor, herkes dışarıdan çok seviyor.Dışarıdan göründüğü kadar renkli olmayabilir.Arkası mutfağında da olmanız gerekiyor bir tasarımcı olarak.İstikrarlı olmak durumundasınız.Ben hepsine mezun olduktan sonra bir 2 yıl farklı yerlerde çalışarak tecrübe edinmelerini öneriyorum. hepsi çok farklı deneyimler onun için mutlaka okul bittikten sonra çünkü herkesin kendi markasını kurma hayali var ama öncelikle deneyim edinmeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Tasarımcı Tuba Ergin "3 jenerasyondur tekstille uğraşan bir aileden geliyorum. Dolayısıyla şunu söyleyebilirim önceki jenerasyonlarda bu işin ustaları gerçekten zanaatini yapan insanlar vardı.Zaman içerisinde ben bunların azaldığını görüyorum. Benim jenerasyonumda oldukça az bir sayıda var ve oldukça değerliler. Onların artmasını çok isterdim. Çünkü moda kreatif ve yetenek işi.Azimle, severek , yeteneğini sergileyen insanların yapması gerektiğini düşünüyorum.O bağlamda biraz sıkıntımız var" açıklamasını yaptı.Ergi üniversite ile sanayi işbirliğine ilişkin "Eskisine göre çok daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum.Özellikle üniversitelerin moda tasarımı bölümlerinin artması iyi birşey.Ben sadece tasarımcı değil aynı zamanda modelist dikimci yani üretimle ilgili olan branşların da daha kalifiye eleman çıkarması gerektiğini düşünenlerdenim" dedi.

-2014'te moda sektöründe trend ne yönde?

Sektörün geleceğini belirleyecek yenliklere ilişkin Negrin "Benim gördüğüm kadarıyla öncelikle lüksün tanımı değişti.Yeni yaşam şartlarıyla kadının sosyal hayattaki yeri de çok değişti.Bunun yansımalarını çok net görebiliyoruz.Artık daha kişiye özel silüetleri görebiliyoruz.Daha modanın direttiği silüetlerle yaşarken şimdi kişiye özel birşeyi görebiliyoruz.Eski lüks ve şatafatın yerine artık daha kuvvetli kesimlerin olduğu ve daha kaliteli bir görünümün aldığı görülüyor.Metalik görünüm ciddi bir şekilde var metal tipi kumaşların devreye girmesiyle birlikte siyah beyaz tam bitmişti derken bile bakıyorsunuz hala siyah beyaz var ve devam ediyor.Geçen senelerde o ekonomik sorunların getirdiği diretme dolayısıyla bir elbise modası varken şimdi ikili kombinlerin arttığını görebiliyoruz.Genel hatlarıyla bunlar ama bunlar haricinde artık herşey trend, herşey moda" şeklinde konuştu.

Tuba Ergin, genel trend için "Zıtlıkların beraber kullanımı trendi var.Çok spor bir silüeti çok pahalı yada lüks bir kumaşla yorumlamak ya da tam tersi. Biraz mizah katarak modayı yorumlamanın ben yükselen bir trend olduğunu düşünüyorum. Biz ağırlıklı daha casual yani spor giyime yönelik başlamışken onları daha farklı metaryellerle yorumlayarak daha lüks segmente yönelik koleksiyonlar hazırlamaya başladık.Genel gidişatın da böyle olduğunu düşünüyorum " dedi.

Markalaşmanın önemine değinen TGSD Başkanı Negrin, 2014’te yapılacak zirve ile ilgili "Tom Ford'un CEO'su İstanbul’a geliyor. Nasıl marka yaptığını ve büyüdüğünü dinlemeye çalışacağız. Şu anda Türkiye'den sıfır mal alıyorlar bu yüzden ne alsalar kar" şeklinde ifade etti.