Bloomberght
Bloomberg HT Görüş İrfan Donat Çiğ süt fiyatı 1,53 TL olarak belirlendi
İrfan Donat
İrfan Donat
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldıktan sonra, yüksek lisansını Southern Polytechnic State University'de işletme üzerine yaptı. Gazeteciliğe 1997 yılında Milliyet Gazetesi'nde başladı. 2009-2012 yılları arasında Sabah Gazetesi'nde ekonomi editörü olarak çalıştı. Enerji, tarım ve gıda sektörüne yönelik haber, araştırma ve röportajlara imza attı. 2013 yılından bu yana Bloomberg HT'de tarım editörü olarak görev alıyor. Bloomberg HT Televizyonu'nda Tarım Analiz, Akıllı Tarım ve Mevsiminde Tarım programlarını hazırlayıp sunuyor. İrfan Donat, www.bloomberght.com sitesinde de tarım ve gıda sektörüne yönelik köşe yazıları yazıyor.

Çiğ süt fiyatı 1,53 TL olarak belirlendi

Giriş: 16 Ocak 2018, Salı 18:18
Güncelleme: 16 Ocak 2018, Salı 18:18

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 lira 40 kuruş olan soğutulmuş çiğ süt için referans fiyatını 13 kuruş artırarak 1 lira 53 kuruş olarak belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda bugün gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Toplantıda üretici tarafı çiğ süt referans fiyatı için 1 lira 65 kuruş talebinde bulunurken, sanayici tarafı ise 1 lira 46 kuruş teklifinde bulundu.

Toplantı sonunda çiğ süt referans fiyatının litre başına 1 lira 44 kuruş, hizmet bedelinin 9 kuruş olmak üzere toplamda 1 lira 53 kuruş olmasına karar verildi.

USK’da alınan karar gereği söz konusu fiyat seviyesi 1 Şubat- 30 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak.

Kriter olarak sütte 3,6 yağ oranı ve 3,2 protein özelliği aranacak.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, belirlenen fiyat artışının yetersiz olduğunu savundu.

Solakoğlu, “Belirlenen fiyat üretici açısından riskli bir seviye. Çünkü maliyetlerimiz dövizin seyriyle çok yakından ilgili. Döviz yukarı giderse 13 kuruşluk artış da kendiliğinden erir” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, süt sektöründeki gelişmelerin düne kadar iyi okunamadığını ifade etti.

Doğru, “Keşke bu noktalara gelene kadar beklenilmesiydi. Fiyatlar çok uzun bir süre düşük kaldığı için üretici ineklerini, düvelerini kesime gönderdi. Keşke bu adımlar çok önceden atılsaydı. Şimdi piyasada yeterli seviyede süt olmadığı için sanayiciler kendi bölgelerinin dışındaki yerlerden de süt tedarik etme çabasına girdi” dedi.

Hatırlanacağı üzere Aralık sonunda USK olağanüstü toplantı yapmış ve çiğ süt referans fiyatın artırılması konusunda süt sanayicileri ile üreticiler anlaşmaya varmıştı. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, fiyat artışının enflasyonu artıracağını gerekçe göstererek fiyat artışına karşı çıkmıştı.

RAFLARA YANSIR MI?

Umarız üreticinin hak ettiği bu artış tüketici tarafına zam olarak yansıtılmaz.

Çünkü sanayi ve perakende tarafı zaten geçtiğimiz yıl içerisinde süt ve süt ürünlerine ciddi zamlar yapmıştı.

Hatırlasanız 2017’de tereyağındaki fiyat artışı yüzde 43’e çıkarken, yoğurt fiyatı yüzde 22,5 yükselmişti.

Sütün raf fiyatı yüzde 18’in üzerinde artarken peynirlerin fiyatları da yüzde 20 civarında artış göstermişti.

Mevcut tablo da gösteriyor ki fiyat artışlarında çiftçiyi günah keçisi olarak göstermek artık inandırıcı olmaktan çıkıyor.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

Diğer Yazılar

Gıda terörü tam gaz
İRFAN DONAT - Bloomberg HT Tarım Editörü Gıdada taklit ve tağşişin maalesef önüne geçilemiyor. Bal görünümlü glikoz şurubu, at ve eşek etinden köfte ve lahmacun, pamuk yağı karıştırılmış zeytinyağı derken bir dönem merdiven altı diye tabir edilen milyarlarca liralık sahte gıda ekonomisi artık...