Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar Ekosistem bankacılığının yolu Fintek'lerden geçiyor
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

Ekosistem bankacılığının yolu Fintek'lerden geçiyor

Giriş: 26 Ocak 2024, Cuma 14:30
Güncelleme: 26 Ocak 2024, Cuma 14:31

Girişimcilik ve Fintek ekosistemini büyütmek için doğru iş birliklerinin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Fintek’lerin bankalar ile iş birliği yaparak ekosistemi güçlendirdiği, oyun dinamiklerinin ise hızla değiştiği bir sektördeyiz.

Bankacılık sektörünün üst düzey yöneticilerinin son dönemde yaptıkları açıklamalardan şu net bir şekilde ortaya çıkıyor: Artık bankalar ve Fintek’ler ayrılmaz bir bütünün parçaları haline geldi!

Ülkemizin en köklü bankalarından birinin genel müdürü, tam da bu konuya dair çarpıcı bir cümle kullandı: “Ben bir süre öncesine kadar Fintek’leri bankaların rakibi olarak görüyordum, hatta bir panelde bunu kamuoyu önünde de dile getirmiştim. Ancak bu fikrim değişti ve Fintekler, bankaların rakibi değil, iş ortakları oldu benim için.”

Fintek’lerin en büyük yatırımcısı bankalar oldu

Bankaların Fintek’lere yaptıkları yatırımların sayısının artması da aslında bu yaklaşımın genele yayıldığının göstergesi. Bankalar iç işleyişleri ya da mevzuat gereği ve yahut hizmet yelpazelerinin genişliğinden dolayı yeterince esnek olamıyor. Dolayısıyla da müşterinin sorunlarını çözmede hantal kalabiliyor. Oysa Fintek’ler banka gibi değil, banka müşterisi gibi düşünüyor. Bu sayede de müşterinin deneyimini artıracak, ihtiyacını giderecek, işini kolaylaştıracak hatta maliyetlerini düşürecek çözümlere daha hızlı odaklanabiliyor.

Yine üst düzey bir banka yöneticisi yaptığı bir konuşmada “Bizim farkında bile olmadığımız konularda Fintek’ler geliştirdiği çözümlerle hem müşteri sayısını hem de müşteri memnuniyetini artırıyor” açıklaması ile konuyu net bir şekilde özetlemişti.

Bankalar ilk referans kaynağı olmalı

Evet, Fintek’ler önemli zorlukları geride bıraktı ancak hala devam eden sorunlar var. Çünkü bir Fintek ne kadar iyi bir ürün yapmış olursa olsun asıl önemli olan ilk müşteriyi bulmak. Bir girişimci olarak benim de en çok zorlandığım konu bu olmuştu. Bir bankaya ya da şirkete ürününüzü tanıtmaya gittiğinizde karşılaştığınız en kritik soru “referanslarınız kim?” oluyor. Dolayısıyla ilk müşteri, her zaman çok önemli. İşte bu nedenle bankaların kapılarını çalan Fintek’lere referans sormadan önce ürünlerini denemelerini, incelemelerini ve birlikte geliştirmelerini öneririm.

Bankaların büyüme planlarında Fintek’ler var

Bir de madalyonun öteki yüzü var. Aslında Fintek’ler de bankalar için yeni işlem merkezi, yeni müşteri ve yeni bir iş alanı oldu. Bilindiği üzere az şubeli bankalar, daha çok platform bankacılığını tercih ediyor, müşteriyle kontak kurmak için şubelerden daha çok dijital kanalları ve iş ortaklarını kullanıyor. Bugün orta ölçekli birçok banka, Fintek’lerle iş birliği yaparak yeni alanlara yöneliyor, işlem merkezi noktalarının sayısını artırıyorlar. Hatta bu bankaların çok önemli bir bölümü kurdukları girişim sermayesi şirketleriyle artık iş yaptıkları Fintek’lerin yatırımcısı haline de geliyorlar. Böylece güçlerini birleştirerek daha verimli bir çalışma sağlanıyor.

Bu yıl, daha önce de belirttiğim gibi açık bankacılık, servis bankacılığı yılı olacak. Bu da banka Fintek iş birliklerinin hiç olmadığı kadar artacağı, derinleşeceği bir ortam yaratacak. Dolayısıyla hala bu konuda soru işaretleri olan kurumlar varsa kaygılarını bir yana bırakıp ekosisteme dâhil olmalarını öneririm.

Diğer Yazılar

Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...