Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti

Giriş: 27 Kasım 2024, Çarşamba 16:50
Güncelleme: 27 Kasım 2024, Çarşamba 16:50

Türkiye’nin son yıllarda Avrupa’nın en dinamik fintek ve startup pazarlarından biri olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde finteklere, startup’lara yapılan yatırım oranları düşerken artış yaşanan nadir ülkelerden biri biz olduk. Türkiye’de 2024’te fintek girişimcileri 300 milyon dolardan fazla fonlama sağladı ve Avrupa fintek ekosistemindeki en aktif piyasalardan biri olduk. Bu ilgide yabancı yatırımcılar kadar yerli yatırımcıların da büyük katkısı var.

Geçtiğimiz hafta katıldığım hatta Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Fintek Ekosistemi: İnovasyonun Bağlantı Noktası” adlı oturumun konuşmacılarından biri olduğum Slush 2024’te bir başka gelişmeye de şahitlik ettim. Öncelikle bu çok önemli etkinlikle ilgili bazı bilgiler vermek ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 20-21 Kasım’da gerçekleştirilen Slush 2024, Avrupa’nın en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden biri. Avrupa’nın yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden çok ciddi bir katılım vardı.

İki günlük bu etkinlik, çok akıllıca dizayn edilmişti. 300’ün üzerinde oturum gerçekleştirildi ve hepsine de ilgi yüksekti. Teknolojinin hemen her alanına dönük oturumlar vardı, turizmden tarıma, finansal teknolojilerden otonom araçlara aklınıza gelebilecek tüm alanları kapsayan önemli oturumlar yapıldı. Haliyle katılımcı girişim yelpazesi de oldukça genişti. Tabii son birkaç yıldır her etkinlikte olduğu gibi yapay zekâ ile ilgili girişimlerin fazlalığı dikkat çekiyordu.

Sürdürülebilirlik çözümleri gelecek vaat ediyor

Dikkatimi çeken bir başka durum ise sürdürülebilirlikle ilgili girişimlerin sayısı ve bunlara olan yatırımcı ilgisiydi. Şu anda sürdürülebilirlikle ilgili en çok yasal düzenlemenin olduğu bölge Avrupa olunca, bu alana dönük girişimlerin fazlalığı da olağan. Ancak bu startup’lara sadece Avrupalı değil, dünyanın her yerinden yatırımcının ilgisinin fazla olduğu da göze çarpıyordu. Türkiye’deki girişimcilerin de bu alana dönük çalışmalarını hızlandırmasında yarar olduğunu düşünüyorum, zira büyük potansiyel taşıdığını bizzat deneyimledim.

Slush’da ülkelerin girişimcilerine verdiği desteğin önemini de yakından gözlemledik. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin birçoğu etkinliğe çıkartma yapmıştık dersem abartmış olmam. Biz de Türkiye olarak, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Varlık Fonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları ile katıldık ve oldukça dikkat çekici bir ülke pavilyonuna sahiptik. Dünyanın her yerinden yatırımcı, Türkiye’nin standını ziyaret etti, bilgi aldı ve girişimlerimizle yakından ilgilendi. Birçok startup kurucusunun dünyanın dev şirketleriyle görüşmeler yaptığına tanıklık ettim.

Türk heyetinin büyük bölümünü yatırımcılar oluşturdu

Yazımın başlarında Slush 2024’te ülkemiz adına bir başka gelişmeye şahitlik ettiğimi belirtmiştim. Türkiye, bu etkinliğe 400’ten fazla kişiyle katıldı. Kamu yetkililerinin dışında çok sayıda girişimci ve yatırımcı vardı. Ancak bu sayının önemli bir bölümünün yatırımcılardan oluştuğunu söyleyebilirim. Girişimcilerimiz, startup yöneticileri Helsinki’de kendilerine yeni kapılar açacak çok sayıda yatırımcı ve şirket ile buluşma fırsatı yakaladı, yatırımcılarımız da yurt dışında yatırım yapabilecekleri yabancı girişimcilerle bir araya geldi.

İşim gereği bugüne kadar dünyanın farklı ülkelerinde çok sayıda etkinliğe katıldım ve bugüne kadar Türkiye heyetinin önemli bir kısmı girişimcilerden oluşurdu, ilk defa en az girişimciler kadar hatta onlardan daha fazla yatırımcının heyette yer aldığını görmek sevindiriciydi. Bu durumu Türkiye’deki startup ekosistemin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriyorum. Dünya startup sisteminde “Türkiye” adını daha fazla duyacağımıza inanıyorum.

Diğer Yazılar

Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...