Advertisement

Blockchain, kuşkusuz son dönemin en çok konuşulan konusu. Gerek otoriteler ve regülatörler gerekse şirketler, blockchain teknolojisinin büyük fırsatlar sunmaya aday olduğu konusunda neredeyse hemfikir. Zaten dünya devi şirketlerin bir biri ardına yaptıkları blockchain patent başvuruları da taşıdığı potansiyelin büyüklüğünü gösteriyor. Şu an dünyada blockchain teknolojisi için projeler üreten dünya devi şirketler de yaptıkları açıklamalarda henüz bu teknolojinin çok küçük bir kısmının denendiğinin altını çiziyor. Özetle, blockchain, keşfedilmeyi bekleyen büyük bir hazine olarak duruyor.

Evet, blockchain konusunda bugüne kadar çok şey duyduk, okuduk. İşte tam da burada aklımıza Büyük Usta Nazım Hikmet'in "Ben artık şarkı dinlemek değil, Şarkı söylemek istiyorum" dizeleri düşüyor. Çünkü, dünyanın yakından takip ettiği, üzerine projeler geliştirdiği bu konuda, okumak ve tartışmanın ötesinde, Türkiye'de de projelerin üretilmesi gerektiği aşikar. Blockchain konusunda, duyulanları deneye dökmek, kullanım alanı ve kullanım senaryosu yaratmak, kuşkusuz bu teknolojiyi anlamak, geliştirmek, neler yapılabileceği konusunda ufuk açma gerekiyor. İşte tam da bu noktada Bankalararası Kart Merkezi, Microsoft ve VeriPark'ın güç birliği yaparak geliştirdiği belgem.io projesi önemli bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu belgem.io?

PROJEYE YENİ KURUMLARIN KATILMASI BEKLENİYOR

Kısaca anlatmak gerekirse; dijital bir belge platformu olan belgem.io, kurumlardan eğitim alan bireylerin eğitim sonunda edindikleri eğitim sertifikalarının özel bir Ethereum blockchain platformunda saklanması, görüntülenmesi ve paylaşılmasını sağlıyor. Projenin başlangıç aşamasında BKM – BBN Akademi, Blockchain Türkiye Platformu, FinTech Istanbul ve çok yakında Microsoft CloudSociety eğitimlerine katılan kişiler sertifikalarını belgem.io uygulaması üzerinden dijital ortamda alacak, ileride ise yeni kurumların projeye eklenmesiyle birlikte çok daha fazla sayıda kişi bu uygulamadan faydalanabilecek. Yani belgem.io, değerli belgelerin, bilgilerin, sertifikaların, blockchain ortamında nasıl güvenli saklanacağını ispatlıyor.

 Proje aslında, BKM Genel Müdürü Soner Canko ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü  Murat Kansu'nun 2018 başında ABD'de Microsoft genel merkezine ziyaretiyle başlıyor. Burada blockchain teknolojilerini geliştiren mühendislerle birlikte, yapılan çalıştaylarda, blockchain teknolojisinin nereye doğru gittiği, Türkiye'de hayata geçecek projede hangi senaryoların daha uygun olabileceği konuşuluyor. Belgem.io projesinin senaryosu da burada oluşuyor. Burada kullanım alanının geniş olması, belgem.io'yu öne çıkarıyor. Daha sonra hem Microsoft merkezdeki hem de Türkiye'deki BKM, Microsoft ve VeriPark mühendislerinin 7-8 aylık çalışması sonrası proje hayata geçiyor.

KAMU VE GİRİŞİMCİLER İÇİN GÜZEL BİR YOL AÇILDI

BKM Genel Müdürü Soner Canko, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu ve VeriPark Genel Müdürü Aslı Derbent Özkan, bu projenin blockchain konusunda yapılabilecek çok küçük bir örnek olduğunun altını özenle çiziyor. Asıl temennileri ve istekleri ise bu örnek ile kamunun ve girişimcilerin önünde güzel bir yol açılması. Bu örnekten cesaretlenerek, yeni projeler gelişmesi önemli.

Elbette konu, tekli bir proje gelişimi değil, bir kullanım alanını blockchaine taşıma konusu.

Projenin benim için bir başka önemli ise belgem.io projesi ile dünyanın ilk blockchain tabanlı basın toplantısına katılmam ve sertifikamı almam oldu.