Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Sefer Yüksel Zincirin en önemli halkası da 'varım' dedi
Sefer Yüksel
Sefer Yüksel
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra, London City College'de Exporting & Importing Management okudu. Para dergisinde muhabir olarak kariyerine başlayan Yüksel, sırasıyla Akşam, Referans ve Habertürk gazetelerinde borsa-finans editörü olarak çalıştı. Habertürk gazetesinde spor ekonomisi alanında köşe yazıları yazdı. 2018 yılından bu yana Bloomberg HT'de editör olarak görev alıyor, Finansal Teknoloji programını hazırlayıp sunuyor. 

Zincirin en önemli halkası da 'varım' dedi

Zincirin en önemli halkası da 'varım' dedi

Giriş: 11 Ocak 2019, Cuma 17:37
Güncelleme: 11 Ocak 2019, Cuma 17:37

Gelişmiş ülkeler ve birçok uluslararası kuruluşun son yıllardaki en önemli gündemlerinden biri blockchain yani blokzincir teknolojisi. Nerdeyse hemen hemen her gün dünya devi şirketlerin ya da hükümetlerin bu alanda altyapılarını oluşturmak için attığı adımlara yönelik haberler okuyoruz. Türkiye'de de bu alanda önemli bir adım atıldı ve Haziran 2018'de Türkiye Bilişim Vakfı öncülüğünde Blockchain Türkiye Platformu kuruldu. İlk üye olarak Bankalararası Kart Merkezi'nin yer aldığı bu Platform, kısa sürede Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşları, iletişim devleri ve finansal kurumlarının yer aldığı 40'ın üzerinde üyeye ulaştı. Blockchain Türkiye Platformun'un eksik olan halkası ise kamu tarafından bir üyesi olmamasıydı. İşte tam da bu noktada Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 6 Ocak günü pazar günü yaptığı açıklamada, ihracat ve ithalat işlemlerinin blokzincir (blockchain) teknolojisiyle hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşmesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalara başladıklarını belirterek, bu kapsamda Bakanlığın Blokchain Türkiye Platformunun ilk kamu üyesi olacağını bildirdi.

9 Ocak Salı günü ise Ankara'da Ticaret Bakanlığı binasında düzenlenen 'Kamuda Blokzincir Konferası' öncesinde Bakanlık resmen Blockchain Türkiye Platfomu üyesi oldu.

Biz de Bloomberg HT televizyonunda yayınlanan Finansal Teknoloji programını Ticaret Bakanlığı binasından gerçekleştirdik. Konferansa olan ilginin yüksekliği, salonun doluluğu bizler kadar Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı da etkilemişti ki, açılış konuşmasında bu durumu "Salonundaki ilginin yoğunluğu ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor" diye yorumladı.

Kısaca bir 'güven makinesi' olarak görülen blockchain teknolojisinde ekosistemin oluşması ve gelişmesi için kamu perspektifi büyük önem taşıyor.

Türkiye'nin dış ticaret işlemlerinde dijital dönüşüm için kolları sıvayan Ticaret Bakanlığı blokzincir teknolojileriyle kurumlararası koordinasyonun yeni bir boyut kazanacağına inanıyor. Aslında Bakanlık blockchain ile ilgili çalışmalara Eylül 2016'da başlamış. Yaklaşık 7-8 ay önce de İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı kurulmuş. Bu Daire Başkanlığına atanan isim ise Emin Torunoğlu. Bu dairede blockchain, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi konuların kamu politikalarına entegrasyonu ile ilgili çalıştıklarını anlatan Torunoğlu, blockchain teknolojisinin kamunun yaptığı bir çok işi çok daha verimli hale getirebilecek bir teknoloji olduğunun altını çiziyor. Torunoğlu, burada kamuya düşen görevin ileride gelecek bu teknolojik devrimin mevzuatsal alt yapısını hazırlamak ve bu devrimi kullanacak firmaların önünü açacak alt yapıyı hazırlamak olduğunu vurguluyor.

Dış ticaret işlemlerinde blockchain teknolojisinin devreye girmesi ticaretin tüm paydaşlarına büyük avantajlar sağlayacak potansiyele sahip. Ticaret bakanlığı da bu amaçla öncelikle Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerle temasları hızlandırmış. Yakın zamanda bu ülkelerle olan ithalat ve ihracat işlemlerinde blockchain teknolojisinden faydalanmayı hedefliyorlar. Sonrasında ise hedef ikili mevzuatlara uygun olarak diğer ülkelerle olan ticarette de bu teknolojiden yararlanmak.

Elbette ki blockchain, kamu tarafında sadece Ticaret Bakanlığı'nın üzerinde çalışması gereken bir teknoloji değil. Bu teknoloji için alt yapı oluşturması beklenen başka bakanlıklar ve kurumlar da olmalı. Biz de Ankara'daki temaslarımızda önümüzdeki aylarda kamunun diğer kuruluşlarından da bu konu da benzer hamleler geleceği izlenimini aldık.

Diğer Yazılar

Dönüşümün sesi Finansal Teknoloji 500. bölüme ulaştı
Bir televizyon programının 500 bölüme ulaşması hiç kolay değildir. 3 Ekim'de Finansal Teknoloji programı olarak Mart 2018'de başladığımız yolculuğun 500'üncü bölümüne ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşadım. Finansal Teknoloji'nin 500'üncü bölümünün konukları, aynı zamanda ilk programımızın da...