Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Vedat Özdan Davos'ta Bloomberg TV'ye verdiği röportajda G. Soros neler dedi ?
Vedat Özdan
Vedat Özdan
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Yüksek lisansını Amerika'da North Carolina State University'de tamamladı. Maliye Başmüfettişi, Başbakanlık Danışmanı, Maliye Bakanlığı Bakan Özel Danışmanı görevlerinde bulundu. Avrupa Konseyi Denetim Kurulu üyeliği yaptı. Çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik, danışmanlık ve yönetim kurulu üyeliği pozisyonlarında çalıştı. Halen Bloomberg HT Televizyonu ve Radyosu'nda yorumculuk yapıyor.

Davos'ta Bloomberg TV'ye verdiği röportajda G. Soros neler dedi ?

Giriş: 22 Ocak 2016, Cuma 07:03
Güncelleme: 22 Ocak 2016, Cuma 07:04

Davos’ta Bloomberg TV’ye verdiği röportajda G. Soros neler dedi ?

“Her ölüm erken ölümdür.”

Bu yıl Cemal Süreya yılı. Onu, sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Dün Mustafa Koç vefat etti. Bloomberght yayınlarından gördük ki Davos’ta da matem vardı. Herkes çok üzüldü. Muhtemeldir ki benim gibi biraz da kendi hayatını sorguladı. Ve herşeyin beyhude olduğu sonucuna vardı. Ama hayat insanoğlunun bu tecrübesine alışıktır, akıp gider...

Bugün nedense aklıma Rahmi Koç geldi. Sonra fark ettim ki Rahmi Koç’la G. Soros, sima olarak birbirlerine benziyorlar. İkisi de 1930 doğumluymuş.

Yıllar önce Ayşe Arman’a verdiği röportajda “Yaşlanmakla ilgili en kötü şey nedir?” sorusuna şöyle cevap vermişti Rahmi Koç:

- Ölüm zahir. İstediğinizi yapamamak. İstediğinizi yiyememek. Gerçekleştirmek istediğiniz bir sürü hayaliniz varken, kalan zamanın yetmeyeceğini bilmek. Sizden sonra sevdiklerinize ne olacağını düşünmek, merak etmek. "Hayat tuvalet kağıdı gibidir" derler, "Kağıt azaldıkça, çektiğin rulo daha hızlı döner!" Doğrudur. Ya da kum saati gibi. Kum, yukarıdaki hazneden azaldıkça, daha hızlı akar...

Dün gece Bloomberg’te Saros’la özel bir röportaj vardı. Aldığım notları paylaşmaya değer buldum:

“AB mülteci sorunu nedeniyle bölünüyor. Oysa yapılması gereken şey şu olmalı: Mültecileri mümkün olduğunca fazla kabul et. Gelen insanlara zaman tanı. Panik yapma. Yatırım yap. Eğit onları. Sonra da getiri bekle. Yani zaman tanı, eğit ve ondan sonra vatandaş gibi davranmalarını bekle. Kendi sınırlarının dışına çıkan kapsamlı politikalar hedefle. Bu politikalar sorunun köküne insin. Ben de bir mülteciydim. Ama ben şanslıydım. Çünkü o zamanlar mültecilere iyi davranılıyordu. Donald Trump IŞİD’in yaptığını yapıyor. Müslüman mültecileri, terörün kaynağı olarak görmek, genç müslümanları teröre teşvik etmektir. IŞİD de bunu yapıyor. Alman Maliye Bakanı Shaulable doğru söylüyor. Orta Doğu’nun mülteci krizini çözmek için Marshall Yardımı’na ihtiyacı var. Ben bu fikrin Doğu Avrupa için yıllar öncesinden destekçisiyim.”

“QE’ler bizi Büyük Buhran’dan kurtardı. QE’ler doğruydu, ama artık etkisizler. Çünkü QE’ler de azalan verimler kanununa tabi. Şu anda yaşamakta olduğumuz sorunların üç büyük nedeni var: Çin, hammadde fiyatları, rekabetçi devalüasyonlar. Fed bir sene gecikti. Faizleri geçen sene artırmalıydı. Ekonomi yavaşlarken faiz artırılmaz.”

“Yatırım amacıyla bir şey almak için uygun bir zamanda değiliz. ABD ekonomisi yavaşlıyor.”

Soros bunları söylerken “S&P’de kısa pozisyon ve ABD tahvillerinde uzun pozisyonda olduğu” alt yazısı geçti.

“Putin’in popularitesi iki şeye dayanıyor: 1) Finansal istikrar. 2) Yavaş, ama sürekli olarak Rusların yaşam standartlarının artması. Petrol fiyatları düştü ve bu durum bozuldu. Rusya bütçe kısıtı yapmak zorunda. Putin’in birşeyler yapması lazım.”

Soros’un Çin’le ilgili söyledikleri de çarpıcıydı: “Xi Jinping bir yandan parti disiplini uyguluyor, öte yandan da piyasa çözümleri. Yatırım – sanayi – ihracat odaklı modelden hizmet sektörü – iç tüketim odaklı modele geçerken ikisi birden olmaz. Piyasa odaklı modele geçiş için piyasa çözümlerinin önünü açmak lazım. Umarım başarırlar.”

Çin’de sert iniş (hard – lending) bekliyor musunuz sorusuna verdiği cevap: “Beklemiyorum, sert inişi gözlüyorum. Olmakta olan birşey bu. Çin’in elinde çok fazla araç ve kaynak var.”

Halen 85 yaşında olan baba Rahmi Koç, 375 günde Nazenin adlı teknesiyle dünyayı turladı ve en büyük hayalini gerçekleştirdi.

55 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Koç’a başa dönme şansı verilseydi, “üstü kalsın” derken gerçekleşmemiş ne kadar hayal bırakırdı geriye?

Bilemeyiz.

Başa dönelim ve Cemal Süreya ile bitirelim:

‘Hayat kısa,

Kuşlar uçuyor.’