Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zeybekci: Piyasalar seçimi 10 Mayıs haftası algılar

Zeybekci: Piyasalar seçimi 10 Mayıs haftası algılar

  • Zeybekci. "Piyasalar seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlar, gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir" dedi

Giriş: 03 Mayıs 2015, Pazar 16:15
Güncelleme: 04 Mayıs 2015, Pazartesi 06:56

Denizli'de Gönüllü Kültür Teşekkülleri Vakfının düzenlediği toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin ihracatının toparlanma aşamasına girmesini beklediklerini söyledi.

Zeybekci, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 11 Mayıs'ta Brüksel'de imzalanması beklenen Gümrük Birliğini Güncelleme Mutabakat Zaptı'yla ilgili bir soru üzerine, Gümrük Birliği anlaşmasında 4 maddeyle ilgili yürütülen görüşmeler sonrası varılan mutabakatın açıklanacağını belirtti.

Türkiye'nin AB'nin yürüttüğü serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde yer alması ve bağlayıcı anlaşmalarda taraf olması gerektiğini anlatan Zeybekci, varılan mutabakatla 2016 yılından itibaren AB ile ABD arasındaki Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı Anlaşması'na Türkiye'nin otomatik olarak taraf olabileceğini söyledi.

AB sınırları içinde yer alan bazı ülkelerde taşımacılık konusunda kota gibi uygulamalara muhatap bırakıldıklarını kaydeden Zeybekci, Türkiye'nin taşımacılık sektöründe Avrupa Birliği ülkesi gibi kabul edilmesi gerektiği konusunun da mutabakat metninde yer aldığına işaret etti.

Zeybekci, "1995 yılında imzalanan anlaşmanın dışında tutulmuş olan hizmetler, kamu alımları ve tarımın da bu görüşmelerle Gümrük Birliği kapsamına alınması gerekiyordu. Bugüne kadar AB'de olumlu bir yaklaşım gösterilmeyen bu alanlarda 11 Mayıs'ta ortak bir deklarasyonla mutabakatımızı ilan edeceğiz. Bu mutabakatla hizmetler sektörü ve kamu alımlarında da AB üyesi bir ülke gibi muamele görmeye başlayacağız. Türk müteahhitleri ve şirketleri, AB ülkelerindeki şirketler gibi AB ülkelerinin devlet ihalelerine girer hale gelecek. Bu bizim ekonomik olarak çok önemsediğimiz bir adımdı. Tarım görüşmelerinin biraz daha çetin ve uzun vadeli devam edebileceğini düşünüyorum. İlk tepkilerin bu yönde olmasını bekliyoruz" dedi

İhracattaki düşüş

Bakan Zeybekci, ihracattaki düşüşle ilgili bir soru üzerine ise daha önce yaptıkları tahminlerde dolar-euro paritesinin ihracat üzerinde 10 milyar dolarlık "matematiksel bir gerilemeye neden olacağını" açıkladıklarını, petrol fiyatlarındaki düşüşün de ihraç ürün fiyatlarını düşürerek ihracatı 18 ile 22 milyar dolar arasında düşüreceğini belirttiklerini kaydetti.

Şu anda yaşanan her şeyin hesapladıkları beklentiler çerçevesinde oluştuğunu dile getiren Zeybekci, şunları ekledi:

"Mayıs ayından itibaren Türkiye'de ihracatımızın artık toparlanma aşamasına gireceğini düşünüyoruz. İhracattaki düşüşün Mayıs ayında yüzde 7-8 seviyesinde değil, 5'in altında bir noktaya geleceğini hatta sıfır noktasına doğru gelmesini bekliyoruz. Çünkü sanayi üretim endeksi, tüketici güven endeksi, büyüme ile beklentilerimiz bu yönde."

Nisan ayında Çin ve AB ülkelerinin hemen hepsinin ihracatının Türkiye'den daha fazla düştüğünü söyleyen Zeybekci, gelecek dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80 seviyesine geleceğini, cari açığın yüzde 4'ler seviyesine gerileyeceğini kaydetti.

Büyümeyle ilgili de geçen yıldan daha iyi bir noktada olacaklarını dile getiren Zeybekci, "Bu yıl Türkiye, her alandaki başarısını inşallah enflasyonda da gösterecek, hedefimiz olan yüzde 5,5'ler seviyesine 2015'te hala ulaşılabileceğine inanıyorum. İşsizlik ile ilgili ise istihdam oranımız artarak devam edecek ve işsizlik rakamımız Mayıs ayı itibariyle eksi yöne doğru yönünü çevirecek" diye konuştu.

"Piyasalar seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlar, gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasaların seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlayacağını belirterek, "Piyasalar 10 Mayıs haftasında gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir. O günden itibaren tekrar sistemin rahatladığını, açıldığını, endişelerin gittiğini, insanların kollarını sıvayarak işine gücüne devam ettiğini göreceksiniz" dedi.

Zeybekci, Esnaf Sarayında Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyelerine yaptığı konuşmada, 2004 yılında belediye başkanlığı seçimi için esnaflarla bir araya geldiklerinde verdikleri sözleri tuttuklarını belirtti.

Türkiye'nin bugün çok farklı noktalara geldiğini vurgulayan Zeybekci, Türk ekonomisini maniple etmek, Türk ekonomisini krizden krize koşturmak isteyenlerin kasıtlarının ne olduğunu çok iyi anladıklarını kaydetti.

ABD Merkez Bankasının aldığı kararlardan dolayı doların değerinin artacağını ve dünyayı etkileyeceğini 2014 yılı ocak ayında dile getirdiklerini ifade eden Zeybekci, "2014 yılı şubat ayında AB Merkez Bankası Başkanı bağıra bağıra, 'Avronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' dedi. Bu ülkede vicdanı olan, aklı olan, iyi niyetli olan herkes bunu bu şekilde yorumladı ama birileri kullanacak ya, maniple edecek ya, 'vay dolar yükseliyor'. Dolar bütün dünyanın paraları karşısında yükseliyor. Bu dalgalanma, bu çalkalanma bizden kaynaklanan bir şey değil. Onun için endişe etmeyin" diye konuştu.

Zeybekci, piyasaların seçimi sevmediğini ifade ederek, "AK Parti döneminde piyasalar seçimi sevmiyor. Neden? Çünkü piyasalar halinden razı. Piyasa istikrarı tercih ediyor, herkes istikrar devam etsin istiyor, memnun herkes. Yani 2002'deki gibi piyasalar seçim olacak diye yükselmiyor. 2002'de öyle olmuştu" dedi.

Piyasaların seçimi net bir şekilde 10 Mayıs haftasında algılamaya başlayacağını dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Piyasalar algılar, görür ne olacağını. Şu anda anketlerde 'hükümet değişecek mi' diye soruluyor. Yüzde 80 'hayır' diyor. Yani partisi önemli değil. Kime oy vereceksin diye sorulmuyor, 'hükümet değişikliği öngörüyor musunuz?' diye soruluyor. Onun için piyasa 10 Mayıs haftasında bu gelecekle ilgili algıyı iyice pekiştirir ve işine bakar. Yani 10 Mayıs haftasında artık 8 Haziran, 9 Haziran gibi davranmaya başlar. İnşallah o günden itibaren tekrar sistemin rahatladığını, açıldığını, endişelerin gittiğini, insanların kollarını sıvayarak işine gücüne devam ettiğini göreceksiniz."

Tüm dünyada doların değer kazandığını aktaran Zeybekci, buna yönelik tedbirleri aldıklarını, ayaklarını yere sağlam bastıklarını söyledi. Doların değer kazanmasının enflasyonu yükselttiği eleştirilerine de değinen Zeybekci, AK Parti hükümetleri öncesindeki dönemde "enflasyon yüzde 30 mu, 40 mı, 70 mi olacak" diye tartışılırken, bugün "5 mi, 5,5 mi olacak" diye tartışılır hale geldiğini söyledi.

Turgut Özal'ın Türkiye'de ihracata dayalı büyümeyi başlattığında ülkenin dış ticaret hacminin 5 milyar dolar bile olmadığına dikkati çeken Zeybekci, ülkenin dış ticaret hacminin 500 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

AA

Öne Çıkanlar