Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zeybekci'den dolar için "kırmızı çizgi" açıklaması

Zeybekci'den "kırmızı çizgi" açıklaması

  • Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Hiç kimse kalkıp da 2,30-2,35, 2,25 çizgiydi diyemez" dedi

Giriş: 25 Ocak 2014, Cumartesi 18:32
Güncelleme: 26 Ocak 2014, Pazar 09:32

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların Türk lirası karşısında "kırmızı çizgi" olarak görülen seviyenin üzerine çıktığı yönündeki söylemleri doğru bulmadığını belirterek, "Hiç kimse kalkıp da 2,30-2,35, 2,25 çizgiydi diyemez. Ekonomi nerede dengeyi kurdu ve nerede tutturdu, orası sağlıklı bir denge yeridir" dedi.

Davos'ta Dünya Ekonomi Forumu'na (WEF) katılımı öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Türkiye'de şu anda yaşanan gelişmelerin yapısal olmadığını anlattı.

"Türk ekonomisinin böyle bir hastalık üretme kabiliyeti yok" diyen Zeybekci, son derece sağlam bir ekonominin, son derece sağlam bir kamu ekonomisinin olduğu yerde bu çizgileri koymanın, "üst sınır budur" demenin doğru olmadığını kaydetti.

"Bütün bunlar geçici" diyen Nihat Zeybekci, doların son zamanlarda Türk lirası karşısındaki yükselişiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'de kalıcı hasar bırakacak noktalara Türkiye zaten gelmez, getirilemez. 2,30 olabilir, 2,35 olabilir. O sonra zaman içinde, Türk ekonomisi tabiatın kuralları çerçevesinde liberal bir ekonomi olarak dengeyi mutlaka ve mutlaka kuracaktır. Kurulan denge de Türkiye ekonomisi için yeni bir bazdır ve ondan sonrası için de yeni bir sıçrama tahtasıdır. Hiç kimse kalkıp da 2,30-2,35, 2,25 çizgiydi diyemez. Ekonomi nerede dengeyi kurdu ve nerede tutturdu, orası sağlıklı bir denge yeridir."

- "Tereddütlerin hiçbir tabana dayanmadığına inanıyorum"

Zeybekci, Dünya Ekonomi Forumu'nda özellikle BRICS ekonomileri için duyulan endişelerin yoğun bir şekilde tartışılmasına ilişkin olarak da şöyle dedi:

"Gerek Amerikan Merkez Bankası'nın almış olduğu en son kararlar, piyasadan nakit çekmek ya da piyasaya verdiği düzenli nakd azaltılması ile ilgili almış olduğu karar, gerekse gelişmiş ülkelerin toparlanmaya başlamalarıyla ilgili bazı tereddütler gelişmekte olan ülkelerin üzerinde belki bir tereddüt yaşatmış olabilir ama ben bunu hiçbir tabana dayanmadığına inanıyorum. Hiçbir ekonomik gerekçesinin de olmadığına inanıyorum."

- "Türkiye'nin yaşamış olduğu çalkantılar yapısal değil"

Türkiye ekonomisinin özellikle 2008-2009 krizinde, tüm dünya piyasalarının canlanma amacıyla para bastığı bir dönemde mali disipline giderek diğer ülkelerden ayrıştığını vurgulayan Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin kamu borçlarında, kamu borçlanma ihtiyaçlarında çok başarılı bir noktaya geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin kamu borçlarının gayri safi milli hasılaya oranının, şu anda Avrupa Birliği ülkeleri arasında, 25 ülkeden daha iyi durumda olduğunu dile getiren Nihat Zeybekci, "Şu anda Türkiye'nin yaşamış olduğu çalkantılar ve bazı sıkıntılar, ekonomik değildir, yapısal değildir" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde de benzerlerinden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğini belirten Zeybekci, "Türkiye ayrışacak. BRIC+T'den de ayrışacak. Gelişmekten olan ülkeler klasmanından da ayrışacak. Türkiye gerek ekonomik olarak gerekse bölgesel anlamdaki demokrasisi, insan hakları, özgürlükleri, hukuk sistemiyle, ekonomisinin gücü ve dayanıklılığı ile kamu borçlanma yapısı ve özel sektörün dinamizmi ile yakın coğrafyasındaki sahip olduğu bütün avantajlarıyla herkesin birlikte olmak istediği ülke haline gelecek" diye konuştu.

- "Dünya Türkiye'nin farkında"

Türkiye'yi uluslararası görüşmelerde yurtdışındaki finans kuruluşlarına anlattıklarını belirten Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz bunu yapıyoruz şu anda... Gerek Brüksel'de, bugün burada, yarından sonra Fransa Cumhurbaşkanı ve beraberinde gelen heyetlerle, arkasından hemen İran'da ve Hindistan'da...Hemen ondan sonraki gün tekrar Almanya'ya gelerek ilgili yerlerde Türkiye'nin yapısını matematik değerlerini ortaya koyuyoruz. Matematik değerlerini ortaya koyduğumuz zaman da Türkiye'nin ne kadar büyük bir gelecek vaad ettiğini, Türkiye'nin ileride ne kadar fırsatlar ülkesi olduğunu tüm dünya biliyor zaten. Bütün dünya bunun farkında... Onun için mesela dün Türkiye Hazinesi 4 yıl vadeli döviz bazında bir borçlanmaya çıktı. Talebinin 4,5 katı arz geldi. Yani 1 lira borçlanmaya çıktığı zaman 4,5 lira 'ben sana para vereyim' diye yurtdışından yabancı finans kuruluşları geldi. Dünya Türkiye'nin farkında..."

AA

Öne Çıkanlar