HABERLER ABONE OL

1.OVP'de enflasyon tahminleri yükseldi, büyüme düştü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 2025-2027 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program kamuoyuna açıkladı. Buna göre, 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'a çekilirken enflasyon beklentisi yine bu yıl için yüzde 33'ten yüzde 41,5'e çıkarıldı. Cari açık bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 1,7'e düşürüldü.

2.Enflasyon Ağustos'ta hız kesti

Türkiye'de yıllık tüketici enflasyonu, sıkı para politikası ve baz etkisiyle Ağustos ayında yüzde 51,97 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

3.Büyüme sıkılaşma etkisiyle yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yayımladı. Veriler ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,5 ile beklentilerin altında bir büyüme performansına işaret etti. Çeyreklik bazda da büyüme yüzde 0,1 ile sınırlı oldu.

4.Fitch Türkiye kararını açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünüm durağan.

5.Küresel gıda fiyatları ile Türkiye ayrıştı

Küresel gıda fiyatların Ağustos ayında yıllık yüzde 1,1 düşüş kaydederken Türkiye'de gıda enflasyonu yıllık yüzde 44,4 artış gösterdi.

6.ABD’de istihdam beklentinin altında gerçekleşti

ABD'de tarım dışı istihdam, Ağustos’ta 142 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,3'ten yüzde 4,2’ye geriledi.

7.OPEC+ petrol üretim artış planını erteledi

OPEC+ kırılgan taleple birlikte düşen fiyatlar nedeniyle petrol üretim artış planını erteledi. Kararla petrol fiyatları yükseldi.

Advertisement