Bilişim sanayi bu yıl büyüme beklemiyor
Global dijital ekonomi pazar büyüklüğü 40 trilyon dolara ulaşırken Türkiye ise 50 milyar dolar ile G20 ülkeleri arasında en düşük veriye sahip. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak dijital ekonomi pazarından 30 milyar dolar pay alan bilişim sanayinde bu yıl büyüme beklemediklerini mevcut pazar payını korumayı hedeflediklerini söyledi.
HANDE BERKTAN
Nesnelerin interneti, büyük veri, bulut teknolojileri, yapay zeka, blok zinciri gibi teknolojilerle veriye dayalı olarak kurulan global dijital ekonominin büyüklüğü 40 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’de ise dijital ekonomi pazarının büyüklüğü 50 milyar dolar. Türkiye, mevcut durumda G20 ülkeleri arasında en sonuncu sırada.
ABD 15,3 trilyon dolar ile dijital ekonominin oluşturduğu katma değer açısından ilk sırada yer alırken, Çin’in 7,1 trilyon dolar ile ikinci, AB ülkelerinin ise 6.3 trilyon dolar ile üçüncü sırada bulunduklarını görüyoruz.
Gündem Teknoloji programına katılan Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, “Bilişim sanayinin toplam büyüklüğü 30 milyar dolar ve bu yıl 30 milyar doları korumayı hedefliyoruz. Gayrisafi Milli Hasılanın içerisindeki payı yüzde 6 idi ancak dolar bazlı büyüme sağlanmazsa yüzde 5’e gerileyecek. Ülke olarak devlet olarak yapmamız gereken adımlar var. Sektörel büyüme hızı ise yüzde 17. Aynı şekilde geçmiş beş yıl ortalama yüzde 10 büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri sektör ihracatının da yüzde 10 artarak devam etmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Bilgi ve iletişimde sadece beyin göçü değil şirket göçünün de önüne geçmeli
TÜBİSAD Başkanı Tombalak, “Türkiye pazarı diğer Avrupa ülkelerinin tersine donanım ağırlıklı yüzde 60 ile yüzde 70 oranında. Hizmet ve yazılım kalan yüzde 30’un içinde yer alıyor. Aynı şekilde geçmiş beş yıl ortalama yüzde 10 büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri sektör ihracatının da yüzde 10 artarak devam etmesini bekliyoruz. Teknoloji liderleriyle işbirlikleriyle teknoloji yetkinliğimizi geliştirerek küresel pazarlarda teknoloji payımızı artırmak , Küresel bulut pazarından pay alacak yetkinlik ve çözüm geliştirmek ve yerel pazarda ölçek ve güçlü şirketler yaratmak için önemli” dedi.
Teknoloji alanında şirket göçünü tersine çevirecek düzenlemelerle geri dönüşü yeni oluşumları ülkemize çekmek, teknoloji özelinde destekleri ayrıştırmak ve özelleştirmek gerek.
TÜBİSAD Teknoloji Sınıfları ile deprem bölgesinde fırsat eşitliği ve teknoloji eğitimlerinin sürdürülebillirliğini sağlıyor. 12 teknoloji sınıfını 25’e yükseltmeyi hedefleyen derneğe ulaşmak isteyenler için mail bilgisiyor. www. TUBİSAD.ORG.TR dileyen kişiler kendi illlerinde teknoloji sınıflarından destek alabilir.