Küresel piyasalar ABD istihdam verilerine odaklandı
-
Küresel piyasalarda ABD istihdam verilerinden çıkacak sinyaller odağa alındı.
-
Bloomberg Economics ABD'de Ekim ayında kasırgaların etkisiyle çok sınırlı artan tarım dışı istihdamın Kasım'da artmasını ancak bu artışın ılımlı olmasını bekliyor.
Haftanın son işlem gününde küresel piyasalar ABD’de açıklanacak kritik istihdam verilerini beklerken, Asya endeksleri karışık bir görünüm sergiledi.
Yatırımcıların yeni ekonomik teşvikler beklediği Çin’de hisse senetleri yükselişte. Çin’in gösterge CSI 300 endeksi, yatırımcıların çarşamba günü yapılacak önemli bir politika toplantısından yeni ekonomik destek önlemleri için pozisyon aldıklarının bir işareti olarak yüzde 1,9’a kadar yükseldi.
Hong Kong hisse senetleri de artıda. MSCI Asya Pasifik Endeksi kazançlar ve kayıplar arasında gidip gelirken Japonya, Güney Kore ve Avustralya’daki göstergelerin tümü düştü.
Bölgedeki geniş çaplı düşüş, Perşembe günü S&P 500’ün yüzde 0,2 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100’ün yüzde 0,3 gerilemesinden kaynaklandı.
Hindistan Merkez Bankası gösterge repo faiz oranını yüzde 6,50’de tuttu ancak likidite baskısını hafifletmek için nakit rezerv oranını düşürdü.
Merkez bankası ayrıca rupideki zayıflama devam ederken, daha fazla sermaye girişi çekmek için adımlar atacağını söyledi ve para biriminin dolar karşısında hafif yükselmesini sağladı. Yen, Japonya’da düzenli çalışanlar için baz maaşların rekor düzeyde artmasıyla dolar karşısında dalgalandıktan sonra yataya döndü.
ABD’de tarım dışı istihdam günü
ABD'de Ekim ayında sadece 12 bin kişi artan tarım dışı istihdamda bu kez 220 bin kişi artış açıklanması bekleniyor.
İşsizlik oranının yüzde 4,1 ile bir önceki ay ile aynı seviyede gerçekleştiği tahmin edilirken, ortalama saatlik ücretlerdeki aylık artışın yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e yavaşladığını öngörülüyor.
Tarım dışı istihdam artışının piyasa ortalamasının altında, 182 bin artmasını bekleyen Bloomberg Ekonomisti Anna Wong, bunun döngüsel sektörlerdeki zayıf işe alımlardan kaynaklandığını düşünüyor. “Kasırgalar, ekim ayındaki zayıf işe alımların sorumluluğunun bir kısmını taşıyor, ancak hepsini değil - ve Kasım ayı için beklediğimiz cansız toparlanma, işgücü piyasasındaki daha derin çatlakları ortaya çıkarabilir” diyen Wong, “Bu durum, işgücü piyasasına yönelik aşağı yönlü risklerin - Fed’in inandığının aksine - azalmamış olabileceğini gösteriyor” dedi.
Wong, “Kasım ayı istihdam raporu, muhtemelen aralık ayında faiz indirimine gidilmesini destekleyecek olsa da, 11 Aralık’ta açıklanacak olan TÜFE verisinin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Fed için Aralık ayında faiz indirimine gitme ya da gitmeme kararı, Kasım ayındaki TÜFE verisinin ne kadar yüksek çıkacağına bağlı olabilir - şu anda her iki sonuç için de eşit şans görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.