Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Rusya'nın deniz yolu ile petrol sevkiyatları geriledi

Rusya'nın deniz yolu ile petrol sevkiyatları geriledi

  • Rusya'nın deniz yolu ile gerçekleştirdiği ham petrol sevkiyatları Ekim ayından bu yana düşüş eğilimi içinde.

  • Rus petrolünü taşıyan gemilere yönelik yaptırımların artırılması bu durumda etkili oldu.

Giriş: 17 Aralık 2024, Salı 16:03
Güncelleme: 17 Aralık 2024, Salı 16:03

Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol sevkiyatları Ekim ayından bu yana yaklaşık yüzde 11 düştü.

Ülkenin ana ihracat terminallerinden birinde yapılan bakım çalışmaları son haftada akışları daha da düşürdü.

Dört haftalık ortalama hacimler 15 Aralık'a kadar olan dönemde günde 3,06 milyon varil olarak gerçekleşti. Bu, iki ay önceki 3,46 milyonluk zirveden yüzde 10'un üzerinde bir düşüş anlamına geliyor.

Bu düşüşte, Batılı devletlerin Rusya'nın petrol akışını sürdürmek için oluşturduğu gölge tanker filosuna baskıyı artırmasının etkili olduğu görüldü.

Rusya ayrıca OPEC+ üretim hedefine uymak için de artan bir baskı altında. OPEC+ üretim hedefi, grubun üretimi artırma planlarını tekrar ertelemesinin ardından Mart sonuna kadar uzatılmıştı.

"Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar masada"

Avrupa ülkeleri, Rus petrolünü taşıyan gemilere yönelik yaptırımları artırırken, ABD, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinden sadece birkaç hafta önce yeni ve daha sert önlemleri devreye alma konusunu değerlendiriyor.

Avrupa Birliği, Pazartesi günü yaptırım uygulanan gemiler listesine 42 petrol tankeri daha ekledi, ancak bunların yarısından fazlasına İngiltere tarafından zaten yaptırım uygulanmıştı.

Ayrı olarak, 12 Avrupa ülkesi, petrol sızıntılarına ve diğer yüksek maliyetli taleplere karşı nasıl korunduklarını görmek isteyerek Rus petrolünü dünya çapında taşıyan tankerlere baskı yapmaya hazırlanıyor.

238 tankere yeni yaptırım

Bu arada Ukrayna, yetkililerin daha fazla taşıyıcıya yaptırım uygulaması amacıyla gölge filoya ait olduğunu söylediği 238 tankeri tespit etti.

Moskova, G7 ülkelerinin Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesine yanıt olarak uyguladığı fiyat sınırlaması mekanizmasına uyan yabancı alıcılara petrol satış yasağını Haziran sonuna kadar uzattı.

Bu arada, ülkenin petrol ihracatçıları Hindistan'daki alıcılarla bağlarını güçlendiriyor. Rosneft, Ocak ayında başlaması planlanan 10 yıllık bir sözleşme kapsamında Reliance Industries'e günde yaklaşık 500 bin varil ham petrol tedarik etmeyi kabul etti.

Öne Çıkanlar