Tarım Bakanı Pakdemirli, hangi ünlü iş insanlarına tarıma yatırım çağrısı yaptı?
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, dün Türkiye’nin önde gelen iş insanları ile bir araya geldi.
Bloomberg HT Tarım Editörü olarak bizim de moderatörlüğünü üstlendiğimiz Webinar’ı Bakanlığın inisiyatifindeki “Tarımın Geleceği, Geleceğin Tarımı Platformu” organize etti.
Organizasyonun kapsamı kadar kadrosu da dikkat çekiciydi.
Türkiye’nin önde gelen sanayici ve iş insanlarının yer aldığı yaklaşık 50 katılımcı arasında çok önemli isimler yer aldı.
Toplantıya katılan isimler için deyim yerindeyse, Türkiye ekonomisinin yıldızlar topluluğu diyebiliriz.
TOPLANTIYA HANGİ ÜNLÜ İSİMLER KATILDI?
Webinar’a katılan isimlerden bazılarını saymak gerekirse…
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Sancak grubunun sahibi Ethem Sancak, BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, ETİ Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş.
Liste çok daha uzun ama biz toplantının önemini vurgulamak adına sadece bazı isimleri yazmak istedik.
Yaklaşık 1,5 saat sürmesi planlanan Webinar’ın süresi, yoğun ilgiden dolayı özellikle soru-cevap ile öneri ve görüşlerin paylaşıldığı bölümün uzamasıyla birlikte 2,5 saati buldu.
2,5 SAAT SÜREN WEBİNARDA NELER KONUŞULDU?
Webinar’ın başlangıcında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yaklaşık 25 dakikalık bir sunum yaptı.
Pandemi süreciyle birlikte tarım ve gıda sektörüne dair artan farkındalığın önemine dikkat çeken Pakdemirli, bunu fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Tarımın bir mecburiyet olmaktan çıkıp defter tutan işletmeler tarafında da karlı, yatırım yapılacak ve geleceği olan bir sektör olduğu konusunda iş dünyasıyla fikir alışverişinde bulunmak istediklerini ifade eden Pakdemirli, tarım sektöründeki son gelişmeleri hem dünya hem de Türkiye perspektifinden değerlendirdi.
Sunumunda küresel ticarete konu olan bitkisel ve hayvansal üretime dair veriler paylaşan Pakdemirli, kısa, orta ve uzun vadede küresel tarım ticaretindeki olası fırsat ve potansiyellere dikkat çekti.
Tohumculuktan sera yatırımlarına, organik tarımdan, hayvan aşılarına kadar sektörün tüm alt dallarında yatırım fırsatları olduğunu belirten Pakdemirli, su ürünleri, helal gıda ürünlerinin yanı sıra kurutulmuş, dondurulmuş sebze-meyve ile küresel peynir ticareti gibi farklı alanlardaki potansiyelleri rakamlar üzerinden paylaştı.
Pakdemirli, iş dünyasının önde gelen isimlerine bu gibi alanlara yatırım yapmaları çağrısında bulunarak gerekli destekleri sağlayacaklarını ifade etti.
İŞ DÜNYASININ TARIM GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
Tarım Bakanı Pakdemirli’nin sunumu ve değerlendirmesinin ardından iş dünyasının temsilcileri sırayla söz aldı.
Bazıları sunum sonrası Bakan Pakdemirli’ye sorular yöneltirken, bazı isimler de görüş ve önerilerini paylaştı.
Dikkatimizi çeken bir nokta, hali hazırda tarım ve gıda sektöründe yatırımı olan holdinglerin yöneticileri kadar bu alanda yatırımı olmayan ama yatırım iştahı olan şirketlerin temsilcilerinin de tarım sektörüne dair önemli öngörü, deneyim ve düşüncelerini aktarması oldu.
Tarım Bakanlığı ve iş dünyasının hemfikir olduğu bir nokta var ki o da tarım ve sanayi arasındaki entegrasyonun daha etkin olması gerektiği.
İş dünyasının önde gelen isimleri tıpkı sektörün diğer paydaşları gibi tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yönetimi, sözleşmeli üretim, tedarik zincirindeki işleyiş ve ürünlerin pazarlanması konusunda görüşlerini beyan etti.
Türkiye’deki tarım arazilerinin etkin kullanımı, üretim planlaması, tarımsal envantere dair güncel çalışmaların gerekliliği de yine iş dünyasının değindiği konu başlıkları arasında yer aldı.
Kamu ile özel sektörün daha sıkı bir işbirliği içinde olması gerektiğini dile getiren iş insanları, ortak çalışma ve bilgi alışverişinin öneminin altını çizdi.
Türkiye’nin arazi ve çiftçi profilinden yola çıkarak kooperatifleşme konusunun da önemle altının çizildiği toplantıda, ihracat desteklerine yönelik çalışmalar ve tarımda teknoloji kullanımı ile dijitalleşme gibi başlıklar da ana gündem maddeleri arasında yer aldı.
Toplantıda herkesin hem fikir olduğu bir başka konu ise Türkiye’nin birçok alanda üretimini artırarak ithalattan çok ihracatı konuşacağı bir potansiyele sahip olduğuydu.
Özellikle küresel rekabetin en üst seviyelerde olduğu bir dönemde sadece üretmenin yeterli olmadığı, katma değer yaratarak markalı ürün ihracatına odaklanılması gerektiğinin altı çizildi.
İZLENİMLERİMİZ
2,5 saatlik sohbetten edindiğimiz izlenim, iş dünyasının böyle bir toplantıya oldukça fazla ihtiyaç duyduğu yönünde oldu.
Yaklaşık 50 ismin katıldığı program baştan sona herkes tarafından ilgiyle takip edildi.
Hem Bakanlığın kendisini iş dünyasına anlatması, hem de iş dünyasının tarım sektörüne dair bakış açısını kavramak adına bu organizasyonun önemli bir “başlangıç” olduğu görüşündeyiz.
TOPLANTILAR DEVAM EDECEK
“Başlangıç” diyoruz zira bu toplantıların arkası gelecek.
Yarının tarımını tasarlamak adına bu platformun oluşturulduğunu kaydeden Pakdemirli, bu tür istişare toplantılarına önümüzdeki dönemde de devam edileceğini söyledi.
Tarım Bakanlığı yetkilileri, tarımsal üretim ve girişimcilik konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla oluşturulan “Tarımın Geleceği, Geleceğin Tarımı Platformu”nun dünkü program ile güçlü bir başlangıç yaptığını belirtti.
Söz konusu toplantıların sadece iş dünyasıyla sınırlı kalmayacağı ve önümüzdeki dönemde de devam edileceği ifade ediliyor.
SIRADA ÇİFTÇİLER VE GİRİŞİMCİLER VAR
Özellikle tarımdaki potansiyeli ve yeni fırsatların çiftçiler ve girişimciler başta olmak üzere sektörün tüm paydaşlarına ayrı ayrı anlatılacağı kaydediliyor.
Tarım Bakanlığı’nın “Tarımın Geleceği, Geleceğin Tarımı Platformu” ile tarım ve gıda sektörünün doğrudan ve dolaylı muhataplarıyla bir araya gelmesini, sorunları dinlemesi ve önerilere kulak vermesini önemsiyoruz.
“Ortak akıl” yaklaşımı ve bilgi alışverişini sektörün önünü görmesi açısından kıymetli bir girişim ve çaba olarak görüyoruz.
Umarız sorunların çözümü, fırsatların değerlendirilmesi ve yeni yatırımlar açısından bu platform değişim ve dönüşüme ışık tutar.
İrfan Donat
Bloomberg HT Tarım Editörü