Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar FinTech sektörünü dönüştüren 5 teknoloji trendi
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

FinTech sektörünü dönüştüren 5 teknoloji trendi

Giriş: 12 Temmuz 2021, Pazartesi 16:06
Güncelleme: 12 Temmuz 2021, Pazartesi 16:06

Teknolojik gelişmeler finansal hizmetleri kökten değiştirdi. FinTech’ler günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Cep telefonlarımızla banka bakiyelerimizi kontrol ederken ya da online alışveriş yaparken artık sıklıkla FinTech’ler ile etkileşime giriyoruz.

Bunun da ötesinde finansal teknoloji toplumların gelişim sürecinde önemli bir rol oynuyor. Özellikle internet penetrasyonundaki artışla birlikte FinTech her zamankinden daha geniş bir gruba ulaşıyor. Sonuç olarak, finansal teknoloji şirketlerin performans iyileştirme süreçlerinde daha etkili hale gelip, çeviklik kaslarını güçlendirirken, kullanıcılar için ise hızlı, kolay ve güvenilir çözümler sunuyor. Peki FinTech sektörünü hangi teknolojiler dönüştürüyor?

Açık bankacılık

Üçüncü taraf kurumların, API’ler aracılığıyla birden fazla finansal kurumdan veri toplamasına; başka bir deyişle müşterilerin finansal bilgilerine erişebilmesine olanak sağlayan açık bankacılık, müşteriler yararına çok sayıda hizmet sunulmasının önünü açıyor. Açık bankacılık sayesinde kullanıcılar gelirlerini ve giderlerini analiz edebildiği gibi aynı zamanda daha sağlıklı bir bütçe yapabiliyor.

Uzaktan müşteri edinimi

Finansal kurumların müşterileri olmayan kişilere uçtan uca dijital bir deneyim sunarak dakikalar içinde müşterileri olabilmelerinin kapısını aralayan uzaktan müşteri edinimi, FinTech ekosisteminde dijital süreçleri daha da hızlandıracak bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Uzaktan müşteri edimi ile günümüzde finansal kurumlar, yeni müşteri edinirken prosedürleri fiziki olarak kimlik doğrulama ve ıslak imzaya gerek duymadan dijital platformlar üzerinden çok daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Büyük veri analitiği

Büyük veri analitiği müşteri deneyimlerini kişiselleştirme ve otomasyonu iyileştirme noktasında eşsiz çözümler geliştirmeye yardım olur. FinTech’ler için işin olmazsa olmazı olarak görülen büyük veri analitiğinin mobil teknolojinin ve nesnelerin internetinin (IoT) daha fazla benimsenmesiyle önümüzdeki dönemde de hızla büyümesi bekleniyor.

Blockchain teknolojisi

Blockchain” terimi yaygın olarak dijital para birimi bitcoin ile ilişkili gibi bilinse de esasında Blockchain teknolojisi, finansal teknoloji sektörünü etkileyen en önemli gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özünde bu teknoloji “akıllı sözleşmeler” olarak adlandırılan sözleşmeleri merkezi olmayan bir defter aracılığıyla direkt Blockchain’e kodluyor. Dolayısıyla “aracı” ortadan kalktığı için vadeli işlem sözleşmeleri vb. pek çok finansal öge daha güvenli hale geliyor.

Chatbot

ChatBotlar, konuşma arayüzü aracılığıyla insan etkileşimlerini taklit etmek için doğal dil işleme (NLP) ve yapay zekâ teknolojisini kullanan robotlardır. Çeşitli sektörlerde hali hazırda kullanılan Chatbot’lar, şirketlere müşteri hizmetleri ve müşteri hizmetlerinin yönetimi açısından büyük kolaylık sağlar. Chatbotlar müşteri deneyimlerini yerelleşmeye katkı sağlarken; FinTech alanında da ödeme ya da otomatik dolandırıcılık tespitinde kullanılıyor.

Diğer Yazılar

Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti
Türkiye'nin son yıllarda Avrupa'nın en dinamik fintek ve startup pazarlarından biri olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde finteklere, startup'lara yapılan yatırım oranları düşerken artış yaşanan nadir ülkelerden biri biz olduk. Türkiye'de 2024'te fintek girişimcileri 300...
Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...