Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yükselen tahvil faizlerine karşı yeterince güçlü bir duruş sergilemediği izlenimiyle 1.700 doların altına geriledi. Gram altın ise yükselen Dolar/TL ve düşen küresel altın fiyatları arasında sıkıştı.

Powell, perşembe günü yaptığı konuşmada, “Fed, varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemiyor. Piyasalardaki düzensiz koşullar endişe duymak için bir sebep. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasından endişe duyacağım. Küresel düşük enflasyon ortamı yakın zamanda değişmeyecektir” dedi.

Konuşmada tahvil piyasalarıyla ilgili yeterince güçlü mesajlar verilmemesiyle 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 12 baz puan artarak yüzde 1,57 seviyesine ulaştı. Altın, en son 2020 Haziran ayında 1.700 doların altında bulunurken ABD Hazine tahvil faizleri yüzde 0,7-0,9 civarında seyrediyordu.

Altın hala Fed tarafından teşvik paketine bağımlı gözüküyor ve Fed de finansal koşullar sıkılaşmadan ya da düzensiz piyasa koşulları oluşmadan yeni önlemler almayacağını söylüyor. Eğer tahvil satışları ve dolardaki ralli devam ederse altın gelecek hafta bir 50 dolar daha düşüş yaşayabilir Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya

Ons altın fiyatı

Altın, tahvil faizindeki yükseliş eğiliminin devam etmesiyle art arda üçüncü haftayı da kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor. Haftaya 1.735 dolar seviyesinden başlayan ons altın, pazartesi gününden bu yana yüzde 2’den fazla düşüş kaydederek 1.690 dolar seviyesine kadar geriledi.

Ons altın, Powell’ın konuşmasından sonra 30 dolara yakın değer kaybederek TSİ 07:59’da 1.692 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

TL cinsinden fiyatlanan gram altın, fiyat hareketlerinde hem dolar kurunu hem de küresel altın fiyatlarını takip ediyor. Dolar/TL, yükselen tahvil faiziyle beraber 28 kuruş artarak 7,58’e kadar sıçradıktan sonra 7,52 seviyesine geriledi. Dolar/TL hafta başından bu yana yüzde 1,25 civarında yükseldi.

Dolar/TL’nin yükselmesine rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüş ile birlikte gram altın fiyatları 409 TL civarında yatay bir seyre sıkışmış durumda.