Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(Güncellendi)

Altın fiyatları, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanının koronavirüsün Çin'in ötesinde daha fazla vakaya yol açabileceğine ilişkin açık sözlü uyarısı  ve hastalığın önemli bir Asya ticaret merkezi olan Singapur'da da yayıldığına ilişkin işaretlerin ardından yatırımcıların dikkatlerinin salgına ilişkin gelişmelere çevrilmesi sonrası yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Fiyatlar, salgından dolayı küresel ölüm sayısının 900'ü aşması ve DSÖ Genel Direktörü Adhanom Ghebreyesus'un "Buzdağının sadece görünen kısmı ile karşı karşıya olabiliriz " diyerek Çin'e seyahat ile ilgisi olmayanlara virisün bulaşabileceği yolunda endişelerini dile getirmesinin ardından fazla değişmedi. Singapur'da bir bina yöneticisine göre, Singapur'un iş dünyasının yoğunlaştığı merkezinde iki teyit edilmiş koronavirüs vakasına rastlandı. Pekin salgınla mücadele için en az 10 milyar dolar harcama yapacak.

Altın, yatırımcıların hastalığın küresel büyüme ve risk iştahı üzerindeki etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte 2013'ten beri en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor. Ancak salgının Çin'de fiziki altın talebini düşüreceği endişeleri yükselişlerin sınırlı kalmasına yol açıyor. ABD merkez bankası Fed'e göre, virisün etkileri görünüme yönelik "yeni bir risk" oluşturdu ve bu sorun Fed Başkanı Jerome Powell'ın ilki Salı günü olmak üzere Kongre'de yapacağı iki konuşmada muhtemelen en ön sırada ve merkezde yer alacak.

CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Son gelişmelerle birlikte, altın oldukça iyi destek buldu ve bir kez daha altının yukarı doğru balon yapmakta olduğunu görmemiz, bu endişelerin artmakta olduğunu işaret ediyor" dedi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,576.71 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 08:24'te 1,573.24 dolara geldi. Fiyatlar önceki üç günde yüzde 1.1 yükseldi. Sağlık konusunda artan endişeler, altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıkların rekor seviyeye çıkmasına yol açtı.

Altın, hastalığın tüm dünyada yayılması ve hisse senetlerinde görülen güçlü düşüşlerle birlikte dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Singapur'da 43 teyit edilmiş koronavirüs vakası var ve bu, Japonya'da karantinaya alınmış yolcu gemisi hariç Çin dışındaki en büyük rakamı işaret ediyor. Singapur'daki vakalar arasında bir taksi şöförü, bir denizaşırı işçi, bir bebek ve bir öğretmen yer alıyor.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 1.3 değer kazandı.