Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dün Wall Street'te görülen rallinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin bir miktar azaldığını göstermesinin ardından, yatırımcıların dikkatlerini ölümcül koronaviristen kaynaklanan tehdide çevirmesi ile birlikte kaybını korudu.

ABD'de Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Salı günü teknoloji sektöründeki yükseliş ve traderların pozitif çıkan ABD tüketici güveni ve konut fiyatları verilerini hazmetmeleri ile birlikte yüzde 1 yükseldi. Hükümetler, binlerce kişinin rahatsızlanmasına neden olan virüsün yayılmasını önlemek için Çin ile uluslararası seyahat ve sınır geçişlerini sıkılaştırdı.

Çin'de 5,900'den fazla kişi hastalığa yakalandı ve en az 132 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, Çinlilerin tatil döneminde hastalığa yakalanmaktan kaçınmak için evde kalmayı tercih etmeleri ile birlikte altına yönelik fiziki talebin azalacağı yönünde de endişeler var.

Öte yandan, altına yönelik yatırım talebi güçlü görünüyor. Altın destekli Borsa fonlarında (ETF) tutulan altın varlıkları küresel bazda yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı ve toplam varlıklar biraz daha artarsa tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak.

Capital Economics, 28 Ocak tarihli notunda, "Koronavirüs salgını Fed'in izleyeceği yolu değiştirecek denli bir tehdit haline gelmezse, zira biz şu anda Fed'in değiştirmeyeceğini varsayıyoruz, altın fiyatlarının yülkselmeye devam edeceği konusunda şüpheliyiz" dedi ve "Eğer biz doğruysak, altın ABD para politikasından bu yıl daha fazla destek bulmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın Salı günü yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 12:17'de ons başına 1,565.58 dolara indi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed politika yapıcıları Çarşamba günü iki gün süren toplantılarını sonuçlandıracak ve beklenti bu toplantıdan faiz değişikliği çıkmaması yönünde.

*ABD'de Perşembe günü 4. çeyrek GSYH verisi açıklanacak.

*İngiltere Cuma günü Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacak.