Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, hisse senetleri dahil risk varlıklarındaki güçlü seyre karşın, yatırımcıların koronavirüs salgınına yönelik küresel politika tepkilerinin etkisini değerlendirmeleri ile birlikte haffiçe yükseldi.

Asya hisse senetleri, büyümekte olan sağlık krizi ile mücadele ve ekonomileri desteklemek için alınan bir dizi tedbir ortamında yükselerek küresel rallinin sürmesini sağladı. ABD'de kanun yapıcılar virüs ile mücadele için yaklaşık 8 milyar dolarlık ek bütçeyi onaylanırken, Kanada Merkez Bankası faiz indirimine gitti ve Avustralya'nın maliye bakanı teşvik tedbirlerinin gelmekte olduğunu söyledi.

Altının 30 günlük volatilitesi, bu hafta Mart 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Fed'in acil faiz indirimine gitmesinin ardından gevşedi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,640.89 dolara kadar çıktıktan sonda Şanghay saati ile 11:05'te 1,639.20 dolara geldi. Metal bu yıl yüzde 8 değer kazandı. Fiyatlar 24 Şubat'ta 1,689.31 dolara çıkarak 2013'ten beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Hong Kong'da Argonaut Securties analisti Helen lau, "Altının, zayıf faizler ve antivirüs tedbirlerinin ve teşvik politikalarının sonucuna ilişkin belirsizlik dikkate alındığında yükseliş için alanı var," dedi ve "Hisse senedi piyasası her ne zaman yükselse, altında çok fazla performans göremiyoruz, ancak makro cephe dikkate alındığında yükseliş beklentisinde olmak zor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ons başına 17.211 dolar civarında yatay seyrederken, platin yüzde 0.6 ve paladyum yüzde 0.9 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Küresel koronavirüs enfeksiyon sayısı 93,000'i geçti. Enfeksiyon artışı Çin'de yavaşlarken, bu ülke dışında hızlanıyor.

*IMF başkanı, küresel ekonomik görünümün "daha zorlu senaryolara" değiştiğini, ancak etkilerin halen tahmin edilmesinin güç olduğunu kaydetti.

*St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD merkez bankası Fed'in iki hafta sonra gerçekleştireceği programlı politika toplantısında tekrar faiz indirimine gideceğini varsaymanın yanlış olduğuınu söyledi.