Çin borsasındaki yükseliş 2015 balonunu hatırlatıyor
-
Çin hisse senetlerindeki yükseliş yaklaşık 5 yıl önce patlayan spekülatif balonu hatırlatıyor
Çin hisse senetlerinde geçen hafta görülen sert hareketler beş yıl önce şiddetli bir şekilde patlayan balonu hatırlatıyor.
Yükselişlerin temposu birçok açıdan piyasada 2014'ün son haftalarında başlayan erimeyle eşleşiyor. CSI 300 Endeksi beş günde yüzde 14 yükselerek Aralık'tan bu yana görülen en güçlü artışını gerçekleştirdi.
Günlük hacim 1 trilyon yuanı aşarken aracı kurumların hisse senetlerinin yükselmesi bireysel yatırımcıların katılımının arttığını işaret ediyor. CSI 300 Endeksi'nde ivme göstergesi de 2014 sonundan beri en güçlü seviyesinde.
Pazartesi günü yaşanan yüzde 5'in üzerindeki yükseliş ise balonun patlamasından bu yana sadece bir kez oldu.
Düşük faizler ve bazı popüler servet yönetim ürünlerinde ilk kez yaşanan kayıplar Çinli tasarruf sahiplerini hisse senetlerine yöneltiyor.
Resmi medyanın destekleyici tavrı da yükselişi teşvik ediyor. Securities Times'ın Pazartesi günkü yayınında pandeminin ardından “sağlıklı” bir boğa piyasasına sahip olmanın ekonomi için her zamankinden daha önemli olduğu belirtildi.
Çin'de sosyal medyada “hisse senedi hesabı aç” aralamaları arttı.
Ancak şimdiyle 2014 arasında hisse değerlemeleri için düşük bir başlangıç noktası gibi kilit önemde farklılıklar da var. Daha fazla traderın hisse almak için borçlanmasıyla birlikte, hisse piyasasında kaldıraç 2015'in zirvesinde görülen seviyesinin yaklaşık yarısı kadar. Merkez bankası Pazartesi finansal sistemden yedinci günde de likidite çekti.
Şanghay'da Hengsheng Asset Management Co. fon yöneticisi Dai Ming, “2014 ve 2015'te yaşadığımız gibi bir yükseliş-düşüş sürecinden geçmemiz yüksek bir ihtimal değil. Piyasa geçen sefer olduğu gibi paraya boğulmuş değil. Pekin para politikası konusunda hala oldukça temkinli.” dedi.
Sermaye kontrolü nedeniyle yatırım seçeneklerinin kısıtlı olduğu Çin'de hisse senetlerini övmek tehlikeli bir oyun. Öyle ki 2014 yılında resmi medyanın cesaretlendirici tavrı hisse piyasasına ilgiyi artırmıştı. Sonuçta elde kalan borçla şişirilmiş spekülatif bir balon oldu. Balonun patlamasıyla birlikte borsadan 5 trilyon dolarlık değer silindi.