Advertisement

(15:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa hisse senetleri ile birlikte, Eylül ayındaki sert satışların değerlemeleri düşürmesinin ardından piyasaların yukarı ivme kazanmasının etkisiyle yükseldi. Altın fiyatları ons başına 1,900 doların altına düştü.

Johnson & Johnson hisseleri, sadece bir kez uygulanması ile işe yarayabilecek Kovid-19 aşı testinin ABD'deki ilk büyük denemelerine başlamasının ardından açılış öncesi işlemlerde değer kazandı. Dow Jones endeks vadeli kontratları, boğaların değer ve dönemsel hisselere daha fazla ilgi göstermesinin etkisi ile S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelilerine göre daha iyi performans gösterdi. Tesla Inc., şirket sunumunun yatırımcıları hayalkırıklığına uğratmasının ardından, açılış öncesi işlemlerde düştü.

ABD Hazine tahvilleri, Fed politika yapıcılarının Washington'daki konuşmaları öncesi sakin seyretti. Dolar göstergesi kilit direnç seviyesini kırdı ve yukarı hareketine devam etti.

Küresel hisse senetleri halen Mart ayından bu yana ilk aylık kaybına yönelirken, yatırımcılar, Eylül ayında değerlemelerde görülen düzeltmenin yeterince ileri gidip gitmediğini değerlendirmek için ekonomik haberleri ve bazı Fed yetkililerinden gelen daha az güvercin yorumları yakından izliyor. Koronavirüs vaka sayısında yeniden artış riski ve buna bağlı olarak salgını kontrol altına almaya yönelik olası kısıtlamaların yanında ABD Başkanlık seçimleri öncesi rekabetin kızışması volatilitenin artmasına yol açabilir. Londra'nın finans bölgesinde, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings PLc ve diğer büyük bankalar, hükümetin yeni tavsiyesinin ardından, çalışanlarını ofise getirme planlarını askıya aldı.

Londra'da Markets.com baş piyasa analisti Neil Wilson, "Sağlam bir sıçrama görüyoruz, ancak bu hareket, Pazartesi günkü çok keskin geri çekilme çerçevesi dahilinde ve bir yeniden yerleştirme durumunu işaret ediyor," dedi ve "Boğalar tekrar işe dahil olmaya başlıyor ve bunların daha yukarıdaki kapanışları, küçük çaplı da olsa, bugünkü kazançlar için yeterli görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Zambia, koronavirüsün ortaya çıkmasından bu yana borç verenlerden yardım isteyen ilk Afrika ülkesi oldu.

Piyaslarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

-ABD'de bugün PMI verileri açıklanacak.

*Powell Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Seçilmiş Altkomisyon'da merkez bankasının virüs tedbirleri hakkında konuşacak.

*ABD'de Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

Piyasalarda son durum

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:12'de yüzde 0.2 yukarıdaydı.

*Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0.3 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yukarıda.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*Sterlin euro karşısında yüzde 0.1 yükselerek 0.9186 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 105.12 seviyesine geriledi.

*Meksika pesosu dolar karşısında yüzde 1.7 düşerek 22.0761 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.67 seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek eksi yüzde 0.51 seviyesine geriledi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.199 seviyesine indi.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan gerileyerek yüzde 0.8095 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 39.83 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.9 düşerek 1,883.53 dolara geriledi.

*Gümüş yüzde 4.3 kayıpla ons başına 23.34 dolara indi.

*Demir cevheri yüzde 2.1 düşerek ton başına 111.65 dolara çekildi

(15:10'da güncellendi)