Advertisement

Hisse senetleri, ABD'nin WeChat'e bağlı transferleri yasaklama yönünde adım atmasının gerginliği artırmasının ardından Cuma günkü işlemlerde Çinli teknoloji şirketlerinin öncülüğünde düştü. ABD Hazine tahvilleri ve dolar yükseldi.

Çin ve Hong Kong hisse senetleri kayıplarının büyük kısmını kaydederken WeChat'i işleten Tencent Holdings Ltd.'nin kaybı bir noktada yüzde 10'u aştı. Offshore yuan ABD ve Avrupa hisse vadelileriyle birlikte geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenliğe ilişkin risklerden dolayı ABD'de yerleşiklerin WeChat, TikTok ya da Çinlilerin sahibi olduğu diğer uygulamalarla 45 gün süreyle iş yapmalarını engelleyen kararnameyi imzalamadı.

ABD hisseleri, kanun yapıcıların koronavirüs destek paketi için çalışmayı devam etme taahhüdünde bulunmalarının ardından Perşembe günü yükselişle kapattı. Trumpi bazı tedbirler için tek taraflı karar alabileceğini belirtti. Dolar yükseldi ancak art arda altıncı haftalık kaybına yöneldi.

ABD ile Çin arasındaki kargaşa küresel hisselerde bu hafta yaşanan ralliyi raydan çıkarabilir. Beklentiden iyi gelen kâr rakamları ve koronavirüs aşısıyla ilgili iyimserlik küresel hisse göstergesini bu yıl desteklemişti.

AxiCorp. baş küresel piyasa stratejisti Stephen Innes, “TikTok ile ilgili kararname, WeChat'e ilişkin inceleme en istenmeyecek karmaşık bir soruna yol açtı.” dedi. Innes, gelişmelerin bu ay sonu beklenen ticaret görüşmeleri için bir sinyal olabileceğini belirtti.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:50'de yüzde 0.3 düştü. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.6 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 azaldı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.2 düştü.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Yen dolar karşısında 105.58 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.3 düşüşle 6.9651'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 0.52 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 2 bp azalarak yüzde 0.83 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.4 düşüşle 41.77 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.2 değer kaybederek onsu 2,058.46 dolara indi.