Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Çağlar Kuzlukluoğlu 2024'ten 2008'e bakmak ve geleceği hatırlamak
Çağlar Kuzlukluoğlu
Çağlar Kuzlukluoğlu
Denizli TEV Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslararası Finans Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu. Lisans eğitimi süresince Borsa İstanbul, TCMB, Turkish Bank ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi gibi kurumlarda farklı alan, disiplin ve birimlerde stajlarını gerçekleştirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset ve Diplomasi Okulu'nu bitirdi. PwC Türkiye Vergi Hizmetleri'nde Tax M&A ve Tam Tasdik ekiplerinde 2 yıl, Denizbank Finansal Hizmetler Grubu'nda 1,5 yılı Uluslararası Raporlama ve Konsolidasyon ve 6 ayı Ekonomik Araştırma ve Strateji olmak üzere 4 yıla yakın süren denetim, danışmanlık, raporlama ve banka-araştırma kariyerinin ardından 7 yıla yakın Türkiye Hayat Emeklilik'te Fon Yönetimi ve Ekonomik Araştırmalar Birimi'nde ekonomist ve stratejist olarak yer aldı ve iç eğitmen olarak eğitimler verdi. Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Politik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini popülizm ve iktisadi alt yapısı üzerine yazdığı tez ile 2020'de tamamladı. Davranışsal ekonomi, gelir ve servet dağılımı üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. 2021 yılının Eylül ayından itibaren Bloomberg HT Araştırma Birimi'nde görev yapmaktadır. Bloomberg HT'de Akıllı Para programını sunuyor.

2024'ten 2008'e bakmak ve geleceği hatırlamak

Giriş: 12 Temmuz 2024, Cuma 17:36
Güncelleme: 12 Temmuz 2024, Cuma 17:36

Yalnızca 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ile kısıtılanmayacak, dolu dolu 1 ayı geride bırakıyoruz. İşin futbol kısmında, 14 Temmuz akşamı ortaya çıkacak sonuca göre İngiltere ya da İspanya ipi göğüsleyecek. Bizler acaba 2008’deki gibi bir yarı final heyecanı yaşar mıyız diye beklerken, içinde bulunduğumuz haftayı “atlatmaya çalışarak” geçirdik.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, hafta içinde TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı açılış konuşmasında “2013’te kişi başı milli gelir 12,582 dolardı. Sonra geriledi. Son 10 yılda fakirleştik. 2023 sonunda yeniden 13,000 dolar seviyesine geldik. Biliyoruz ki geride bıraktığımız 10 yılı kaybetmemiş olsaydık, bugün çok farklı bir tabloyu konuşabilirdik. Düşük enflasyon, bütçe disiplini, hiç sorunsuz finanse edilebilen bir cari açık ve stabil TL, çok daha yüksek kişi başı gelir anlamına gelecekti. Ne gelir dağılımı böylesine bozulmuş olacaktı, ne emeklinin satın alma gücü bu kadar düşmüş, ne de gençler geleceklerini yurtdışında arar hale gelmiş olacaktı.” ifadelerine yer verdi.

Ben biraz daha geriye, 2008’e gittim futbola paralel. O yıl “bizi teğet geçti” denilen Küresel Finans Krizi’nin yılı malumunuz. 2008 yazında Avrupa Şampiyonası finalinden 1 golle uzak kalırken; kabaca 10 bin 500 dolar olan Türkiye’nin kişi başına milli geliri, teğet sonrası 2009 yılında 8 bin 300 dolar civarına geriler vaziyette idi.

2010’lar başlarken de tıpkı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın konuşmasındaki “on yıl değerlendirmesi” gibi, ekonomik büyümede 2000'lerin 1980'lerin gerisinde kaldığından, 1990'lardan da pek bir farklılığı olmadığından söz edilirdi verilere bakılarak. Ha bir de “orta gelir tuzağı” konusu gündemde sık sık yer alırdı.

Web sitemiz bloomberght.com’da 29 Şubat 2024 Perşembe gününe ait bir içerik bulacaksınız. İçerikte şu ifadeler var: “TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2023 yılında kişi başı gelir 13 bin 110 dolar olarak hesaplandı. Böylelikle dolar cinsi kişi başı gelirde rekor kırıldı.”

Önceki rekorumuzu da söyleyeyim: 2016'da 12 bin 600 dolar seviyesi !

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yine TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda, "Enflasyonla mücadelede en zoru geride bıraktık, program çalışıyor, başaracağız" diye konuştu. Bugünden 2008’e bakınca “enflasyonla mücadele” safhasını 2000’lerin başında hem de üç hanelerin gölgesinden kurtularak geride bırakmış bir ülkenin, 2024’te üç hanelerin ucundan dönüş hikayesini konuşması insana ne yazık ki pek iyi hissettirmiyor. Hele ki yüzde 50’nin bir kademe altı yüzde 40’la yılı bitirmenin “başarı” sayılacağını da hesaba katınca.

Tıpkı 16 yılda kişi başına milli gelire bir 16 bin ekleyememek gibi…

Yarı finalde 16 yıl önce bırakılan çıtayı, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda en azından final düzeyine yükseltememek gibi !

Atlatmaya çalışıyoruz, en zoru geride bırakıp farklı bir geleceği hatırlayabilmek umuduyla

Diğer Yazılar

2024 Nobel Ekonomi Ödülü "neye" verildi?
Sistem içi ya da sistem dışı nitelenebilecek olsa da, ekonomi evreninde, artık teknolojinin baskın rolü ile daha da biçimlenen iktisadi alt yapı ve demokratik mekanizmaların merkezde yer alabiliyor oluşu ödülün neden ve neye verildiğine yanıt anlamı taşıyor.
Türkiye'de futbol ve ekonomi gündeminin akla getirdikleri
Politika faizi olan yüzde 50'nin altına inen enflasyon da takımlar da yüzleri pek güldürmedi.