Konutder/Elmas: Borçların yapılandırmasında sektöre özel mekanizma yok
-
Konutder Başkanı Altan Elmas, konut sektöründeki borçların yapılandırılması konusunda sektöre özel bir mekanizmanın söz konusu olmadığını söyledi
Konutder Başkanı Altan Elmas, konut sektöründeki borçların yapılandırılması konusunda sektöre özel bir mekanizmanın söz konusu olmadığını söyledi.
Çarşamba günü açıklanacak yeni yol haritasında özellikle bankacılık sektöründe atılacak adımlar takip edilecek. Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalına konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankaların yapılandırmalarında kredi portföyleriyle ilgili bir iki sektörle ilgili bir noktaya geldiklerini söylemişti. Albayrak'ın açıklamasının ardından gözler enerji ve inşaat sektörüne çevrildi.
"SEKTÖRE NAKİT GİRİŞİ CİDDİ SEVİYEDE AZALDI"
Bloomberg HT'ye konuşan Konutder Başkanı Altan Elmas, belli kredibiliteye sahip firmalar bazında yapılandırmaların olduğunu fakat sektöre özel bir mekanizmanın söz konusu olmadığını söyledi.
Konut sektöründe yaşanan en büyük sorunun nakit akışı sorunu olduğunu kaydederek konuya ilişkin şunları söyledi:
"Sektörde satışlar bir önceki seneye göre nerdeyse aynı seviyede gerçekleşti ama konut kredileri devre dışı kaldığı için sektöre nakit girişi ciddi seviyede azalmış durumda. Bu durum, sektörün kredileri geri ödeme kabiliyetini de, devam eden işlerin hızını da etkiledi, yürüyen işlerde bir miktar yavaşlama var. Sektörün yavaşlayan hızını yukarı kaldırabilmesi için kaynağa ihtiyaç var. Konut kredilerinin tekrar işler hale getirilmesi lazım ki ordan da sistem kendisini besleyebilir hale gelsin, hem bankalar hem de alıcılar tarafına yükümlülüklerini yapabilsin."
"AĞUSTOS'TAN BERİ YÜRÜYEN İŞLERLE İLGİLİ YENİ KREDİ MEKANİZMASI ÇALIŞMIYOR"
Konut sektöründeki borçların yapılandırmasıyla ilgili yeni bir adım atılıp atılmayacağı konusunda ise Elmas, yapılandırmada sektöre özel bir mekanizmanın söz konusu olmadığını söyledi.
Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz Ağustos'tan bu yana bankalar tüm sektörlere bu yaklaşımları gösteriyorlar. BDDK'nın bazı tavsiye kararları var, belli kredibilitesi olan firmaların borçlarına geçmiş dönemlerde yapılandırmalar yapıldı, halen de devam ediyor. Sektöre özel, toptan bir mekanizma bildiğim kadarıyla yok. Bankalar teker teker müşterileriyle diyalogları yürütüyorlar. Ama yeni kredi açılmıyor. Ağustos'tan bu yana yürüyen işlerle ilgili yeni kredi mekanizması çalışmıyor. Birincil talebimiz o mekanizmanın tekrar çalışır hale gelmesi ve yavaşlayan işlerin normal rayına girmesi gerekiyor. İhtiyaç duyulan firmalar için elbette yapılandırma talebimiz
var."
İlk konutunu alan ve çalışan kesimin ödediği kredi faizini gelir vergisinden mahsup edilmesi taleplerinin olduğunu kaydeden Elmas, konut stoğunun eritilmesi için bu adımın atılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Ceren Dilekçi/Bloomberg HT