ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD ham petrol stoklarında yaşanan dikkat çekici artışın zayıflayan taleple ilgili endişeleri artırmasıyla kayıplarının bir kısmını sildi.

Temmuz vadeli Brent, bir önceki seansta Mart ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra varil başına 84 doların altında işlem görürken, ABD ham petrolü 79 dolara yaklaştı.

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan verilere göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta 7,3 milyon varil artarak Şubat başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından geçen ay Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkan petrol bu hafta yüzde 5'ten fazla değer kaybetti.

Düşüş, Washington ve Riyad arasında tarihi bir anlaşma olasılığı da dahil olmak üzere Orta Doğu'daki gerilimin hafiflediğine dair işaretler ve Fed'in faiz oranlarını yüksek tutacağı ve ABD'de yaz sezonunun başlangıcında akaryakıt piyasalarında talebi daha da azaltacağı endişelerinin olduğu ortamda yaşandı.

Saxo Capital Markets Pte Kur Stratejisi Müdürü Charu Chanana notunda, "EIA verilerinin ham petrol stoklarında artış göstermesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın gevşeme döngüsüne başlamanın gecikeceğini ima etmesiyle talep endişeleri petrol piyasası için ön plana çıktı. Petrol için jeopolitik primin bir kısmı da silindi" yorumunu yaptı.

Arz tarafına bakıldığında ise OPEC'in kararlaştırılan son üretim kesintilerini tutturamadığı görüldü. Bloomberg anketine göre, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri kararlaştırılan limitlerin üzerinde günde birkaç yüz bin varil üretmeye devam ediyor.

Advertisement