Bloomberght
Gizem Öztok Altınsaç
Gizem Öztok Altınsaç
2001 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Bilkent Üniversitesi iktisat yüksek lisansına başladı ve aynı üniversitede asistanlık yaptı. Yüksek lisans derecesini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden aldı. 2004 yılında, profesyonel hayata adım atarak, Garanti Yatırım'da Ekonomistlik görevine başladı. 2012-2016 yılları arasında Garanti Yatırım'da Başekonomistlik görevini yerine getirdi. Bu zaman zarfında Türk Telekom gibi büyük halka arzlarda ve kurumsal satış süreçlerinde de yer alan Altınsaç, yerli ve yabancı fonlara Türkiye piyasaları ve ekonomisi hakkında Türkiye'de ve yurtdışında araştırma hizmeti verdi. 2018 yılında GOA Danışmalık şirketini kuran Altınsaç, sektördeki çeşitli bankalara ve kurumlara danışmanlık hizmeti de vermektedir. 18 yıldır finansal piyasalarda profesyonel deneyimi olan Altınsaç, Global Yatırım Holding bünyesinde bulunan Actus Portföy Yönetimi'nde 2017-2020 döneminde Ekonomist/Araştırma Direktörlüğü de yapmıştır. 2011 yılından bu yana, eş zamanlı olarak, Bloomberg HT'de Pazartesi ve Perşembe günleri İlk Söz ve Küresel Piyasalar programlarında profesyonel yorumcu olarak da yayın yapmakta ve BloombergHT'de düzenli köşe yazmaktadır. Aralık 2020 tarihinden itibaren TUSIAD Başekonomistliğine atanan Altınsaç, aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi'nde ve Özyeğin Üniversitesi'nde, lisans ve yüksek lisansta "davranışsal finans", "Türkiye ekonomisinde makro verilerin okunması", ve "makroekonomik tahmin yöntemleri" derslerini vermektedir.

Zamanlama çok kritik

Giriş: 03 Aralık 2018, Pazartesi 13:24
Güncelleme: 16 Ocak 2019, Çarşamba 15:10

Kasım ayında aylık enflasyon %1.44 düşüşle yıllık %21.6’ya düştü (önceki %25.2). Beklentilerden de negatif gelen enflasyon rakamlarının detaylarına baktığımızda, vergi indirimlerinin ve akaryakıttaki düşüşün belirgin etkisini görüyoruz.

Detaylara bakmadan önce bundan sonrası için enflasyonda bizi ne bekliyor?

Kademeli bakmakta fayda var. Öncelikle 2018’i, muhtemelen %21.5’lar seviyesinde kapıyoruz.

- 2019 1. Yarıyılda, 2018’da baz etkisinin düşük olması kaynaklı, ve bu vergi indirimlerinin de geri çekilme olasılığı ile muhtemelen enflasyon yüksek, %23’ler civarında seyredecek.

- 2019 ikinci yarıdan itibaren ise, TL de stabil seyrederse, önce %20’leri aşağı kırıyoruz. Ardından da 2019 sonuna doğru hızla %14’lere doğru bir gerileme olası.

- Hatırlayalım sadece bu yıl Eylül-Ekim toplam enflasyon %9. Bunun 5-6 puanının, yıllık hesaptan çıkması ile zaten enflasyonda da düşüş otomatikman gerçekleşecek.

Bu senaryoyu ne bozar? Politika inşa ederken rehavete kapılmadan son derece özenli davranmamız gereken bir dönem.

Hazır global rüzgarlar da arkamızdan esiyorken, kur gevşedi enflasyon da yoluna giriyor deyip olması gerekenden evvel - acele ile yapılmış - bir faiz indirimi işin rengini bozar. Piyasadaki bu endişe de şu sıralar bononun yeterince gevşeyememesine sebep oluyor.

Evet enflasyon düşüşü hız kazanıp netleştiğinde elbette bir faiz indirimi gelecektir, gelmeli de. Lakin önemli olan zamanlaması. Bu yöndeki kararlarda sabırlı olunmalı. Elbette zorlayıcı olacaktır, çünkü 2019 ilk yarıyıl tam da reel kesimin yüksek faizden ve ekonomik daralmadan iyice muzdarip olduğu bir dönemde, para politikası yapıcılarının acele etmeden, kararlı davranması gerekecek. Zor olacaktır muhtemelen. Unutmayalım ki %20 enflasyon halen çok yüksek. Ancak zamanlaması doğru alınmış bir faiz indirim kararı hem ülke ekonomisine fayda sağlar, hem de son 3-4 yıldır baskı altında kalmış finansal piyasaları destekler. Bu durumda TL de stabil seyreder. Bono tarafında da fiyatlaması önceden gelir ve bir ralli görürüz. Özellikle bankalar tarafında endekse yarar. Aksi şekilde aceleyle alınan kararları piyasa sorgular.

Son olarak birkaç detay. Enflasyon düşüşünde özellikle vergiler ve benzindeki düşüş etkili oldu. Geçtiğimiz aya kıyasla bakarsak, akaryakıt düşüş %6 civarında, otomotiv fiyat düşüşü %12’ler, yaş mevye sebze de %1’e yakın düşüşler var. Mobilya da yine vergi kaynaklı ve ek indirimler dahilinde %8 düşüşler görüyoruz. Daha çok vergi indirimleri kaynaklı bir eksi rakam gördüğümüz için, bir miktar daha orta uzun vade bakmamızda kıymet var. Hatırlarsak; USD/TRY 2018’e 3.7 başlarken şu an 5.16’larda, fiyatlama davranışlarında geriye dönük endeksleme halen yoğun. Enflasyon beklentileri çıpalanmış değil vs vs.