HABERLER ABONE OL

Almanya’da fabrika siparişleri Mart ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, hâlihazırda genel ekonomideki iyileşmenin gerisinde kalan sektördeki kalıcı zayıflığa işaret ediyor.

Talep önceki aya göre yüzde 0,4 düşerek ekonomistlerin yüzde 0,4'lük artış beklentisinin gerisinde kaldı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Salı günü yaptığı açıklamada, büyük siparişlerin düşüşe neden olduğunu ve bu siparişler yapılmasıydı söz konusu büyümenin yüzde 0,1 gerçekleşeceğini söyledi. İstatistik kurumu ayrıca Şubat ayı okumasının da yüzde 0,8 düşüşe revize edildiğini belirtti.

Veriler, 2023 sonunda yaşanan daralmanın ardından genel görünümü iyileşen Avrupa'nın en büyük ekonomisinin kırılganlığını gösteriyor. Duyarlılık göstergeleri işletmeler ve hane halkları arasında daha iyimser bir havaya işaret ederken, Almanya'da bölgedeki diğer ülkelere göre daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki sorunlar devam ediyor.

S&P Global tarafından yapılan anketler, sektörün Nisan ayında daralmaya devam ettiğini, hizmet faaliyetinin ise son 10 ayın en hızlı büyümesini kaydettiğini gösterdi.

Fabrikalar, yatırımlar üzerinde baskı oluşturan zayıf küresel talep ve yüksek faiz oranlarından olumsuz etkileniyor. Kimya sektörü gibi enerji yoğun endüstriler de Ukrayna'daki savaşın bir sonucu olarak yüksek fiyatlardan zarar görüyor.

Advertisement