ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, iki gündür süren düşüşünün ardından, Fed'in yakın zamanda parasal genişlemeye yöneleceği iyimserliğinin daha da azalmasıyla yatay pozitif bir seyir izliyor.

Spot altın haftanın dördüncü işlem gününde ons başına 2.300 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2.431 TL seviyesinde.

Değerli metal, ABD Merkez Bankası’nın yakın zamanda faiz indirimine başlayacağı yönündeki ihtimallerin desteğiyle Mayıs ayında rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Altın o zamandan bu yana yüzde 6 gerileme gösterdi.

Öte yandan altın bu yıl, Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle yapılan güvenli liman alımlarının yanı sıra merkez bankaları ve Çinli tüketiciler tarafından yapılan alımların da desteğiyle yüzde 11’lik yükselişini sürdürüyor.

Fed yetkilileri bu ayın başında borçlanma maliyetlerini Mart ayındaki üç faiz indirimi tahminine kıyasla bu yıl yalnızca bir kez azaltmayı beklediklerinin sinyalini vermişti. Fed’in parasal genişlemeye gideceğine dair umutlara son darbeyi vuran Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman ise, Salı günü enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklere işaret etmiş ve borçlanma maliyetlerini yüksek tutma ihtiyacını yinelemişti.

Asya ticaretindeki swap piyasalarında Perşembe günü, Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 60'tan yüzde 57'ye düştü.

Şimdi dikkatler, Fed'in tercih ettiği tüketici maliyetleri göstergesi de dahil olmak üzere bu hafta sonunda açıklanacak ekonomik rakamlara çevrildi. Bu veriler, potansiyel faiz oranı indirimleri hakkında daha fazla ipucu sunacak.

Advertisement