HABERLER ABONE OL

Çin’de işsizlik oranı 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, tüketim ve yatırım verileri Ağustos’ta beklentilerin üzerinde yavaşladı.

Veriler hükümetin yıl sonu büyüme hedefinin tutmayacağı yönündeki endişeleri tırmandırdı ve ekonomiyi desteklemek için teşvik adımları atılması yönündeki çağrıların artmasına neden oldu. Verilerin açıklanmasından saatler önce Çin Merkez Bankası (PBOC), hayal kırıklığı yaratan kredi verilerinin yanı sıra nadiren yaptığı bir açıklamada deflasyonla mücadelenin daha yüksek bir öncelik haline geleceğinin sinyalini verdi ve daha fazla parasal genişlemeye işaret etti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin başekonomisti Raymond Yeung, “Ağustos verileri, üst yönetim büyük bir teşvik paketi başlatmaya istekli olmadığı sürece, 2024 yılında yüzde 5 civarında olan resmi büyüme hedefine ulaşma şansını temelde ortadan kaldırıyor” dedi. ING Bank NV’nin Büyük Çin Baş Ekonomisti Lynn Song da bir notunda, “Üçüncü çeyreğin sonuna yaklaştığımız şu günlerde, politika yapıcıların ekonomiyi canlandıracak önlemler alması için zaman daralıyor” diye yazdı. BNP Paribas SA’nın baş Çin ekonomisti Jacqueline Rong’a göre, şu ana kadarki veriler GSYH’nin üçüncü çeyrekte yüzde 4,6-4,7 oranında genişleyeceğini gösteriyor. Larry Hu’nun da aralarında bulunduğu Macquarie Group Ltd. analistleri de mevcut ivmenin aralık döneminde de devam etmesi halinde tüm yıl büyümesinin yüzde 4,6-4,7 aralığında gerçekleşmesini ve “yüzde 5 civarındaki hedefin ıskalanmasını” bekliyor.

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigroup, Çin için yıllık GSYH tahminlerini indirdi

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigroup ekonomistleri zayıf verilerin ardından Çin için yıllık GSYH tahminlerini resmi hedefin altına indirdi.

Öte yandan yeni haftanın ilk işlem gününde Fed faiz indirimine ilişkin beklentilerin küresel piyasalar üzerindeki etkisi, Çin’de açıklanan zayıf verilerin gölgesinde kaldı. Asya’da Japonya, Çin ve Güney Kore’de finansal piyasalar bugün tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.

TSİ 08:12 itibarıyla Hong Kong Hang Seng endeksi Çin’de açıklanan zayıf verilerin etkisiyle yüzde 0,1 ekside. Yen, dolara karşı Temmuz 2023’ten bu yana en güçlü seviyesine yükselirken, dolar G-10 para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Bloomberg Dolar Endeksi ocak ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

BNY’den Bob Savage Fed’in bu hafta istikrarlı gevşemeye dair şüphe uyandıran yorumlar yapmasının doları güçlendirebileceği ve dünya genelinde finansal koşulları sıkılaştırabileceği öngörüsünde bulundu. Cuma gününü yükselişle tamamlayan Wall Street Borsaları bu sabah vadeli işlemlerde yatay. S&P 500 geçen hafta 2024’teki en iyi haftasını geride bıraktı ve küçük şirketler, büyük teknoloji şirketlerinden daha iyi performans gösterdi. Geçen haftanın tamamında ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile ABD 2 yıllık tahvil getirisi 6’şar baz puan geriledi.

Piyasalar Fed’in dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez para politikasını gevşetmeye başlamasını beklerken, altın rekor seviyeye yükseldi. Ons altın geçen haftaki yüzde 3,2’lik yükselişin ardından Asya işlemlerinde yüzde 0,4’e kadar tırmanarak ons başına 2.589,03 dolara ulaştı. Dolar/TL sabah saatlerinde 33,9611 seviyesinden işlem gördü. Hazine ve Maliye Bakanlığı 11:00’de ağustos ayı merkezi yönetim bütçe dengesi verilerini yayımlayacak; 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 18 kupon ödemeli ve 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 1,50 reel kupon ödemeli devlet tahvillerinin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Advertisement