HABERLER ABONE OL

Çin'in fabrika faaliyetleri beşinci ay üst üste daraldı ve hizmet sektörü Eylül ayında keskin bir şekilde yavaşladı, bu da 2024 büyüme hedefine ulaşmak için daha fazla teşvike ihtiyaç duyacağını gösteriyor.

Pazartesi günü yayınlanan Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayındaki 49,1'den Eylül ayında 49,8'e yükseldi. Beklenti 49,4 gerçekleşmesi yönündeydi.

Yetkililer geçen hafta Kovid-19 salgınından bu yana en agresif teşvik paketlerini başlattılar ve bu da Çin hisselerinin yaklaşık 16 yılın en iyi haftalık performansını kaydetmesine yardımcı oldu.

Ekonomistler, PMI'ların imalat sektöründe bazı parlak noktalar göstermesine rağmen, şimdi asıl sorunun Çin'in en büyük şehirlerindeki gevşetilmiş emlak kısıtlamalarını içeren geçen haftaki büyük politika duyurularının bir toparlanmayı başlatmak için yeterli olup olmayacağını söylüyor.

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, "Makro açıdan bu politikalar o kadar önemli değil, çünkü bu şehirler ulusal emlak piyasasının küçük bir payını oluşturuyor" dedi.

Merkez bankası ve en üst düzey mali düzenleyici, Pazar gecesi konut piyasasını desteklemek için daha kapsamlı önlemler açıkladı. Bunlar arasında bankalara 31 Ekim'den önce mevcut konut kredileri için ipotek oranlarını düşürmeleri yönünde talimatlar da yer alıyor.

Analistler, teşvikin ve bildirilen yeni 2 trilyon yuanlık (285,20 milyar dolar) tahvil paketinin, Pekin'in yaklaşık yüzde 5'lik büyüme hedefine uygun büyümeyi sağlamak için yeterli olacağını düşünüyor, ancak ülkenin hala zayıf talep ve giderek daha düşmanca bir küresel ticaret ortamı sorunlarıyla başa çıkması gerekiyor.

Advertisement