Çin'den gelen bir dizi kötü ekonomik veri, yetkililerin güçlü bir teşvik başlatması gerektiğini düşünen hisse senedi yatırımcıları arasındaki kötümserliği derinleştiriyor.

Cumartesi günü açıklanan rakamlar Çin'de fabrika üretimi, tüketim ve yatırımın Ağustos ayında tahmin edilenden daha fazla yavaşladığını ve işsizlik oranının beklenmedik bir şekilde altı ayın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi. Konut fiyatları da bir önceki aya göre geriledi.

Global CIO Office'in CEO'su Gary Dugan, “Korku, yetkililerin ekonomi üzerindeki kontrollerini kaybetmeleri ve bunu kabul etmemeleri. Gerçek, önemli yeni politikaların yokluğunda piyasa önemli ölçüde daha düşük seviyelere inecek gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

Pekin'in işleri tersine çevirecek cesarete sahip olmadığına dair endişeler ülkenin hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. CSI 300 Endeksi geçen hafta 2019 başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hong Kong'da Hang Seng China Enterprises Endeksi Mayıs ayındaki en yüksek seviyesinden yüzde 13 düştü.

Teşvik konusunda kararsızlık

Yetkililer, mevcut krize yol açan emlak balonunu söndürmek için harekete geçtiklerinden bu yana büyük çaplı mali teşvikleri serbest bırakma konusunda isteksizlik gösterdiler. Faiz indirimleri ve devlet fonlarının Borsa yatırım fonlarını satın alması gibi destek önlemleri duyarlılığı canlandırmak için beklenen etkiyi yaratmadı.

Sonuç, ülkenin hisse senedi piyasalarından bir kaçış oldu. Toplamda, 2021'de ulaşılan zirveden bu yana Çin ve Hong Kong hisse senetlerinin piyasa değerinden yaklaşık 6,8 trilyon dolar silindi.

Advertisement