HABERLER ABONE OL

Coface Türkiye Ekonomisti Seltem İyigün Bloomberg HT’ye sanayi üretimi verilerini değerlendirdi.

İyigün, küçük firmaların büyük firmalara kıyasla finansman maliyetinde daha zorlandıklarının altını çizerken, ekonomik yavaşlamanın olduğu önceki dönemlere göre tahsilatta bozulma olduğunu söyledi.

İyigün’ün konuşmasında öne çıkanlar ise şöyle:

KOBİ’ler özellikle artan finansman maliyetlerinden daha fazla etkilendiler. Bu anlamda biraz daha az yatırım yapabiliyorlar önümüzdeki döneme ilişkin. Büyük firmaların ihracat kapasiteleri daha yüksek, bu biraz üretimlerini destekliyor. Alt segmentlerde zorlukların baş gösterdiğini görüyoruz. Sıkı para politikasının birkaç tane unsuru var; finansman maliyetleri kanalıyla bilançoyu etkiliyor ama yurtiçi talebi, özellikle orta ve alt gelir grubunun talebini kısarak firmaların daha çok dış talebe yönelmelerini sağlıyor. İç talebe yönelik üretim yapan firmalarda bir miktar üretim kaybı zaten görüyorduk. Yurt dışından doğru satışları olan firmalar da son dönemlerde önceki aylara göre zorlanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Almanya ekonomisindeki resesyonun Türk üreticileri etkilediğini söyleyen İyigün, “Almanya ekonomisi resesyondan çıkamadı. Almanya’nın da resesyondan çıkamaması aynı üretim sisteminde yer aldığımızdan dolayı tedarik zincirinde Türk üreticilerin ihracatlarını da olumsuz etkiliyor” dedi.

Alt kategorilerde üretim performansının gerilemekte olduğunu belirten İyigün, “Enflasyondaki düşüşle birlikte finansal koşullar yurtiçinde azalmaya başlarsa bir miktar daha olumlu tabloya dönmesini bekliyoruz ama bu beklenti çok kısa bir vadede değil” diye ekledi.

İyigün son olarak, “Ekonomik yavaşlamanın olduğu önceki dönemlere göre tahsilatta bozulma var. Özel sektör önceki döneme kıyasla daha belirgin hale gelse de bir kriz eşiğinde değil, büyük firmalarda krediye daha maliyetli de olsa daha rahat ulaşabilen firmaların ödeme performansı düşük. Küçük firmaların ödemelerinde bozulma daha belirginleşti” dedi.

Advertisement