KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Enflasyon Mayıs'taki yüzde 2,6 seviyesinden yıllık yüzde 2,5'e geriledi. Beklenti de bu yöndeydi. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 oldu.

Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 2,8 beklenirken değişmeyerek yüzde 2,9'da kaldı.

En yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4,1 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 2,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,2 ile enerji ürünleri izledi.

Haziran ayında faiz oranlarını çeyrek puan düşürdükten sonra AMB yetkilileri, 20 ülkeden oluşan bölgenin enflasyonunun daha fazla faiz indirimine izin verecek kadar ılımlı olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. Bu hafta Portekiz Sintra kentinde düzenlenen yıllık AMB toplantısında Başkan Christine Lagarde ve Başekonomist Philip Lane tehdidin geçtiğine dair henüz ikna edici bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Lagarde, Pazartesi akşamı “Hala bazı belirsizliklerle karşı karşıyayız. Hedefin üzerindeki enflasyon risklerinin geride kaldığından emin olmak için yeterli veri toplamamız zaman alacak” ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözler, AMB'nin bu ay faizleri düşürmeye ara vereceği ve yeni ekonomik projeksiyonların açıklanacağı eylül ayına kadar beklenebileceği sinyali olarak yorumlandı. Piyasalar bu yıl bir
veya iki faiz indirimini daha fiyatlarken AMB Yönetim Konseyi üyeleri Gediminas Simkus, Martin Kazaks ve Olli Rehn bu senaryoyu makul olarak tanımlamıştı.

AMB enflasyonun yılın kalanında enflasyonun yavaşlamasını, 2025'te ise hedefe doğru daha anlamlı düşüş olmasını bekliyor.

Advertisement