HABERLER ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen bankanın dikkatli davranması gerektiğini, enflasyonun karşı karşıya oldukları tek risk olmadığını söyledi.

Bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunan Daly, San Francisco’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada ekonomide hasara neden olmadan fiyat istikrarını sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini, enflasyonu düşürmek konusunda daha gidecek yolları olduğunu söyledi.

Ancak enflasyonun tek risk olmadığını savunan Daly işsizlik oranındaki artışa dikkat çekti, istihdam piyasasındaki daha fazla soğumanın işsizlikte yükselişe neden olabileceğini belirtti.

Enflasyonun düşmesinin muhtemelen talebin kısıtlanmasını gerektireceğini belirten Daly şu ana kadar işsizlik oranının yüzde 4 ile sürdürülebilir seviyelerin altında kaldığını ancak gelecekteki işgücü piyasasındaki yavaşlamanın daha yüksek işsizliğe dönüşebileceğini ve bunu yakından izlemeleri gerektiğini söyledi.

Daly bu yılki enflasyon rakamlarının güven verici olmadığını dile getirerek “Ancak son birkaç veri biraz daha cesaret vericiydi.” yorumunu yaptı. Geçen hafta bazı Fed yetkilileri faiz indiriminden önce enflasyonun daha fazla düştüğüne dair kanıt görmek istediğini belirtmişti. Fed son toplantıda faizleri değiştirmeme kararı almış ve indirim konusunda aceleci olmayacağı işareti vermişti.

Fed son toplantıdaki medyan tahminlerinde bu yıl için 3 olan faiz indirimi beklentisini 1’e düşürmüştü.

Daly yetkililerin temkinli olması gerektiğini ve ekonomideki çeşitli senaryolara karşı açık olmaları gerektiğini belirtti. Daly bu anlamda enflasyon tahminlerinden yavaş biçimde düşerse faizlerin bir süre daha bu seviyelere kalması gerekeceğini, enflasyon hızlı biçimde düşer veya istihdam piyasası beklenenden fazla soğursa indirimin gerekli olacağını söyledi.

Advertisement