1919 doğumlu olan emekli eşimle aramızda 31 yaş farkı var. Ben 1950 doğumluyum, 18 yıllık evliyiz. Vefatı durumunda ben ne kadar dul maaşı alırım? ■ Zeynep ERÖZBEK

Zeynep Hanım, 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu'nun 71. maddesine göre; " İştirakçi karı veya koca eşinden 30 yaş veya daha büyük ise ölümünde eşine yarı nispetinde aylık bağlanır. Ancak evlenme akdi en az 10 yıl evvel yapılmış veya çocukları olmuş ise bu indirme yapılmaz. Emekli olduktan sonra evlenenler hakkında dahi aynı hükümler uygulanır" denilmektedir. Sizin ile eşiniz arasında 30 yıldan fazla fark var ama evlilik süreniz 10 yıldan fazla olduğundan herhangi bir azalma olmadan, (Allah uzun ömür versin) eşinizin vefatı halinde aşağıdaki oranlarda aylığınız olacak.

MEMURUN EŞİNE DUL AYLIĞI
5434 sayılı Kanun'un 68. maddesine göre;
■ Dul karı ve koca tek başına aylık alıyorsa vefat edenin aylığının yüzde 75'ini, aylık alan yetimi varsa yüzde 50'si oranında,
■ Kendisi emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı alan veya iştirakçi olan dul eşe % 50 oranında dul aylığı bağlanarak ödenir.
Bu kurala göre de siz memur emeklisi değilseniz ve aylık alacak çocuk yoksa eşinizin aylığının yüzde 75'ini alacaksınız. Değilse yüzde 50'sini alacaksınız.

 

Ücretleri SSK'ya düşük bildirilenler işi bırakabilir

Yüksek maaş alıyorum, 2.350 lira net aylığım var. İşverenim sigorta primimi asgari ücretten yatırıyor. İşyerini sigorta primim düşük ödendiği için şikâyet etsem, 20 senedir aynı işyerinde çalışıyorum emekliliğime de 16 ay var, geriye dönük sigorta primlerimi yüksek ödetme şansım var mı? ■ Zeki HATİPOĞLU
İşvereniniz ücretiniz daha yüksek olduğu halde ücretlerinizi daha düşük rakamlardan SGK'ya bildiriyorsa isterseniz bu sebeple (4857/24-II gereğince) hemen işi bırakabilirsiniz. Ayrıca, işverenden kıdem tazminatınızı isteme hakkınız da var. Bunun için önce noterden ihtarname göndermenizi tavsiye ederim. Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un 86. maddesine göre işyerinde çalışırken veya ayrılmadan itibaren 5 tam yıl içinde iş mahkemesinde "hizmet tespit davası" açabilirsiniz. İsterseniz de dava açmadan evvel konuyu SGK müfettişlerine veya Alo 170'e şikâyet edip müfettişler marifetiyle işyeri kayıt ve belgelerini inceletip, mahkemesiz de tespit ettirebilirsiniz ama müfettişler kayıt incelemesiyle en fazla geriye doğru 10 yılı inceleyebilirler. 20 yılın tamamı için mutlaka dava gerekir. Hizmet tespit davası sonrasında 18 yıllık süre için işvereninize SGK yaklaşık 180 bin lira ceza ve yaklaşık 250 bin lira da prim borcu çıkarır.


Şerafettin Kocaman Hakk'a yürümüş

Uzun yıllar aynı apartmanda kapı komşuluğu yaptığım, bazen sabrına hayran olduğum bazen de tevekkül edişine gıpta ettiğim Sızıntı Dergisi İmtiyaz Sahibi Şerafettin Kocaman Hakk'a yürümüş. Geç duydum cenazesine katılamadım. Allah gani gani rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

Advertisement