Ali Bey, 15 yılı ve 3600 günü tamamlayalı çok oldu. Şu an 23 yıllık sigortalıyım, 7000'den fazla da günüm var. Şimdi işten ayrılmak istiyorum ve işverenim belgeyle paramı verecek, ama "Sonra çalışman yasak, ona göre" diyor. Ben şimdi çalışmayı düşünmüyorum, ama ileride fikrim değişirse çalışmam yasak mı? İsmi saklı
08.09.1999 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı kanuna kadar SSK'lı kadınlar 20, erkekler ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 günle emekli olabiliyorlardı. Bu kanunla birlikte bu iki şarta ilave olarak yaş şartı da getirildi. Yani süresini tamamlayan bir kişi, belli bir yaşı tamamlamadan emekli aylığı alamayacak.
'KIDEMİ ALABİLİR' MADDESİ
Emeklilikte yaş şartı getirildi ama işçilere bir de yaş şartı hariç diğer şartları tamamladıklarında emeklilik yaşlarını evlerinde beklemeleri hakkı da 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine 5'inci bent olarak eklendi. İşte burada işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılma niyetinin ne olduğu çok önemli. Şayet emeklilik yaşınızı beklemek üzere evinizde dinlenmek üzere ayrılıyorsanız kıdem tazminatı alma hakkı var. Fakat aslında başka bir işyerinde iş buldunuz ve bu işyerindeki kıdem tazminatını alıp diğer işyerinde işe başlama niyetiniz varsa bu durumda kıdem tazminatı alma hakkınız yok.
NİYET OKUMA MAKİNESİ YOK
Fakat henüz niyet okuma makinesi icat edilemedi. Bu hakkı kullanmak için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi'nden "Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısı alıp işverene verilmesi gerekir. Normal şartlarda bu belgenin bir defa verilmesi yerinde olur ama SGK bu konuda daha önce verdiği belgeleri saklamadığı ve bilgisayarlarına da işlemediği için birden fazla alma ve birden fazla kullanma hakkı olabiliyor.
İŞE GİRMEK DE YASAK DEĞİL
Öte yandan, gerçekten emeklilik yaşını evde beklemek üzere işyerinden ayrılıp kıdem tazminatını almak, ama bir müddet sonra planlar uymadığından veya başka sebeplerle karar değiştirip bir başka işyerinde işe başlamak ise yasak değil. İşte burada cevabı verilecek soru şu: İşyerinden kıdem tazminatı alıp giderken gerçek niyet-amaç nedir? Amaç başka bir işyerinde işe girmek ise kıdem tazminatı almak hakkı değil. Bu konuda yargının görüşü de bu doğrultudadır.
Yazara ait görüş yazılarından anında haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.