Doğum yapan kadının işten haklı sebeple ayrılma şansı yoktur, bu sebeple de tazminatlarını alarak işinden ayrılamaz. Çalışan kadına doğum teşviklerinde bu konu da göz önüne alınmalı ve bu hak verilmelidir
Merhaba Ali Bey, sizden iki konuyla ilgili yardım istiyorum.
1-6.5 senedir aynı işyerinde belirsiz süreli sözleşmeyle SSK'lı olarak çalışıyorum. Maaşım hizmet dökümü listesinde brüt olarak 2.355,00 TL olarak gözükmekte. Hamile kaldığımda veya doğumdan sonra işten çıkarılırsam ya da çıkarsam tazminat alma hakkım doğar mı? Eğer tazminat hakkım var ise sadece kıdem tazminatına mı, yoksa hem kıdem, hem ihbar tazminatına mı hak kazanabiliyorum?
2- 17.09.1998 tarihinde sigortam başladı, 4465 günlük sigortam var. 11.08.1980 doğumluyum. Erken emekli olabiliyor muyum? Eğer olabiliyorsam şartları nelerdir, ne yapmam gerekiyor?
■ Aygül Güven Satılmış
Sayın okurum, maalesef doğum yapmak, işyerinden tazminatlı olarak ayrılma hakkı vermiyor. Ancak, son günlerde çalışan kadınlara doğum teşvikleri gündemde ve bu konunun da değerlendirilmesi gerekir. Madem çalışan kadının doğum yapmasını istiyoruz. Doğum yapan kadının da işinden haklı sebeple ayrılıp tazminatlarını alma hakkı verilmesi gerekir.
SGK'DAN YAZI ALIP TAZMİNATINIZI ALIN
Verdiğiniz bilgilere göre de 17.09.1998 işe girişinizle 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 günü aşmışsınız. SGK'dan "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını alıp işverene verip aynı gün işi kıdem tazminatı alarak bırakma hakkınız var. Emekliliğinize gelince, iki tercih hakkınız var, birincisi varolan 4465 günden sonra bir daha çalışmazsanız 58 yaşında SSK'dan emekli olursunuz, sonrasında çalışmaya devam edip de 5975 güne ulaşırsanız bu kere 55 yaşında emekli olma tercihini de kullanabilirsiniz.
Puantajla çalışana GSS borcu olmaz
Ali Bey, 1968 doğumluyum ve SSK'dan emeklilik için prim ödeme sürem doldu. Fakat 2017 de emekliliğe hak kazanıyorum. Kendi şirketim olmasına rağmen Bağ-Kur'a geçmemek için başka bir firmada SSK'lı olarak çalışıyorum. Sizin önerinizle, emeklilik maaşım düşmesin diye puantajlı sistemden primleri yüksek maaştan ödüyorum. Puantajlı sistemde çalışmadığım günlerle ilgili SSK'ya başvurarak Genel Sağlık Sigortası primi ödemem gerekiyor mu?
■ S. Gür
Sayın okurum, genel kural olarak ayda 30 günden az çalışanlara SGK, 30 günden eksik süreler için GSS prim borcu çıkarır ama eksik gün sebebi "Kod-7 Puantaj" olanlar için SGK, hiç kimseye GSS prim borcu çıkaramaz. Öte yandan aslında şirket ortağı olduğunuz halde SSK'ya devam etme hakkınız da baki ve orda da sorun yok. Aynen devam edin.
SGK'ya epey aylık bırakmışsınız
Ben 01.04.1983 tarihinden beri aynı işyerinde çalışmaktayım. Emeklilik sürem dolmasına rağmen emeklilikte kararsızım. Bu yeni çıkan yasalarla birlikte bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz. Şimdi emekli olmalı mıyım, olmamalı mıyım? Bu konuda bana akıl verir misiniz?
Sizce bundan sonraki süreç bana yarar sağlar mı? ■ Emre Cenk
Sayın okurum, SGK'dan emeklilik hakkınız geldiği halde emekli olmayıp çalışmaya devam etmeniz sebebiyle SGK'ya epey emekli aylığı bırakmışsınız demektir. Mesela bugün emekli olsanız geçmiş hizmet durumunuza göre SGK ayda 1500 lira aylık verecek olsa, siz bir yılda 18 bin lira parayı SGK'dan almayıp fakirleşmişsiniz demektir. Bu sebeple emekliliği gelenlere ben "Durma emekli ol" derim, emekliliği geleceklere de "Yüksek emekli aylığı için yüksek günlük kazanç rakamlarından prim ödeyin" derim. Öte yandan, şu an SGK'ya bildirilen günlük kazancınız 80 liradan (aylık 2400 liradan) az ise her prim ödenen ay, ilerde alacağınız emekli aylığını düşürüyorsunuz demektir. Yani her yönden emekli olmamanız büyük zarar. Emekli olun, sonra hem emekli aylığını alıp hem de SGDP ödeyerek çalışmaya devam edebilirsiniz.
Yazara ait görüş yazılarından anında haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.