“TSK’da görev yapamaz” raporuyla “adi malul” olanlar hem emekli aylıklarını alıp hem de SGDP ödeyerek özelde çalışabilir veya işyeri açabilir. “Görev malulü” olanlar ise daha şanslı
Ali Bey, eğitim hayatını parasız yatılı okullarda okuyan birisi olarak vaktiyle zor günler geçirdiğinizi düşünüyorum. Ben de şu an çok zor durumdayım ve acil yardıma ihtiyacım var. Kronik psikotik bozukluk tanısıyla, sivil memur olarak mensubu olduğum TSK asker hastanesi, hakkımda “TSK’da görev yapamaz” raporu verdi (Sağlık yeteneği yönetmeliğiymiş). Beni zorunlu emekliliğe sevk etti. Sağlık komutanlığı ve SGK’nın rapor onayı olacakmış. Üç çocuk okutuyorum, büyütüyorum. Ayrıca 1175 lira konut kredisi ödemem var. Zaten hastayım, emekli olursam biterim. 17 Ağustos 2010 da ‘’Malul memurun kararı önemlidir; malul memur isterse çalışmaya devam edebilir’’ diye bir yazı yazmışsınız.
1- Çalışabilmek için 5434/44 No’lu kanundan sivil memurlar yararlanabilir mi? Ya da başka bir kanundan?
2- TSK’da çalışamazsam sivilde çalışmak istiyorum, “Muvafakat verin” deme hakkım var mı?
3- Bugünkü kanunlarla malulen emekli edilen bir devlet memurunun, süreç sonunda iyileştiğini hastane kurul raporuyla ispatlayabilirse yasal olarak memuriyete (aynı ya da başka bir kuruma) dönüşü mümkün müdür?
4- Üniversite hastanesinden 1 ay kadar önce % 45 özürlü kimlik kartım var. ÖMMSEKPSS’ye girebilir miyim? İsmi saklı
Verdiğiniz bilgilere göre, TSK’da görev yapamaz kararı verilmiş. Bu size iki seçenek sunacak. TSK sizi malulen emekliliğe sevk edecek ve görev sürenizi yazmamışsınız ama en az 10 yıl memuriyetiniz (veya daha öncesinde SSK veya Bağ-Kur ile birlikte) varsa SGK size yaklaşık 1450 lira gibi adi malul aylığı bağlayacaktır. Sizin durumunuz, daha önce yazı konusu olan “Malul memurun kararı önemlidir, isterse çalışmaya devam edebilir” gibi değil. Size maluliyet raporu değil, “TSK’da görev yapamaz” raporu verilmiş. SGK size “adi malul” aylığı bağladıktan sonra dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar özel sektöre ait işyerlerinde sigortalı olarak kısa adı SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek çalışabilirsiniz, ayrıca emekli aylığınızı almaya devam edebilirsiniz. Veya yine dilerseniz işyeri-dükkân açabilirsiniz, bu durumda da aldığınız malullük aylığı SGK tarafından yüzde 15 eksik ödenir. Özelde çalışmak veya işyeri açmak için herhangi bir yerden muvafakat vs. gibi bir şeye ihtiyacınız yok.
SINAVLARA DA GİREBİLİRSİNİZ
Bu arada dilediğiniz kamu personel sınavına da girebilirsiniz, ama siz zaten bir yıldan çok memuriyet yapmış olduğunuzdan, yani asil memur olduğunuzdan dilediğiniz kamu kurumuna özürlü raporunuzla açıktan görev almak için yeniden başvurabilirsiniz. Bu başvuru için herhangi bir sınava girme ihtiyacınız yok, ama size bunu tavsiye etmem. Çünkü kamuda ister işçi ister memur olun malullük aylığınız gider. Sadece çalıştığınız kamu kurumundan ücretinizi alabilirsiniz. Sana abi tavsiyesi, “adi malul” ol, sonra git özel sektörde işe gir (özürlü kadrosu gibi) veya becerebiliyorsan varsa git işyeri aç. Hem malullük aylığını al hem de ücretini. Şayet “görev malulü” sayılabilseydin (bu hastalık çalışırken olsaydı-çıksaydı) o zaman hem SGK’dan görev malulü aylığı alıp hem de özel sektörde dilersen SGDP’li, dilersen normal SSK’lı gibi çalışma hakkın olacaktı. Bu durumda da ileride SSK’lı şartlarını tamamlayıp SSK’dan da emekli olacaktın. Hem malullük aylığı hem de SSK emekli aylığın olacaktı.
Yazara ait görüş yazılarından anında haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.