HABERLER ABONE OL

BURCU KIRATLI/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA ANALİSTİ

Koç Holding, 2024 yılının birinci çeyreğine dair finansallarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) paylaştı. Şirket, 2024 yılının birinci çeyreğinde 1,3 milyar TL net dönem kârı elde etti. Holdingin kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında düştü.

Şirketin brüt kârı 74,6 milyar TL oldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 düşüşe işaret etti; satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 311,75 milyar TL'ye yükseldi.

Şirketin toplam özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 754,952 milyar TL oldu.

Şirketin net nakit pozisyonu 2024 31 Mart sonu itibariyle 25 milyar TL'ye ulaştı. 2023 yılının tamamında bu rakam 23,4 milyar TL olmuştu. Geçen yılın yılın aynı döneminde gerçekleşen kârdan en çok finans ve daha sonra enerji şirketlerinin finansal performansları düşen kârda etkili oldu.

Şirket yatırımcı sunumunda enerji kısmı için ürün marjlarındaki zayıflıkla baskılanan kârlılık ve finans tarafı için kârlılığı etkileyen zorlu koşullar olduğunu belirtti. Şirketin yurtdışı gelirlerinin toplam kombine gelirler içindeki payı yüzde 30 oranında gerçekleşti; bu oranda Tüpraş’ın yüzde 48 oranında yabancı paraya endeksli gelirleri de bulunuyor.

Sektörlere göre net aktif değer kırılımında ise en büyük pay yüzde 29 ile otomotiv oldu. İzleyen kırılımlarda yüzde 18 ile finans, yüzde 17 rafinaj ve yüzde 13 ile otomotiv yer aldı.

Advertisement