PİYASALAR ABONE OL

ABD’de Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamı verisi ile ISM Hizmet endeksleri beklentilerin altında kalırken, veriler Fed’den faiz indirimi beklentilerini destekledi.

S&P 500 günü yüzde 0,51 yükselişle tamamladı. Nasdaq 100 yüzde 0,87 yükseldi. ABD’de Bağımsızlık Günü tatili sebebiyle piyasalar bugün kapalı olacak. Asya’da Borsalar ABD verilerinin Wall Street endekslerini desteklemesinin ardından yükselişte. MSCI Asya Pasifik Endeksi iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, Japon yeni 1986’dan bu yana en düşük seviyelerinden toparlandı.

Bloomberg Dolar Endeksi kayıplarını aralıksız üçüncü güne taşıyor. Düşüşte ABD 10 yıllık tahvil getirisinin Çarşamba günü 7 baz puan düşmesinin de etkisi oldu.

Fed üyeleri daha fazla kanıt istiyor

ABD Merkez Bankası’nın faizlerin yüzde 5,25-5,50 bandında sabit tutulduğu son Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları, yetkililerin “enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair kendilerine daha fazla güven verecek ilave bilgiler ortaya çıkana kadar” borçlanma maliyetlerini düşürmenin uygun olacağını düşünmediklerini gösterdi.

Fed yetkililerinin 11-12 Haziran toplantısında bu yıl için medyan olarak öngördükleri faiz indirimi sayısı bire düşmüştü. Dört politika yapıcı 2024 yılı için hiç indirim öngörmezken, sekiz yetkili iki indirim öngörmüştü.

Tutanaklarda, “Katılımcılar ekonomik görünüme ve kısıtlayıcı politika duruşunun ne kadar süreyle korunmasının uygun olacağına ilişkin belirsizliğe dikkat çektiler” denildi.

“Bazı yetkililer sabırlı olunması gerektiğinin altını çizerken, birkaç katılımcı talebin daha da zayıflamasının işsizlikte daha büyük bir artışa yol açabileceğini özellikle vurguladı” denilen tutanaklarda, “Birçok politika yapıcı, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde faiz oranlarını artırma istekliliğini sürdürmüştür” ifadeleri yer aldı.

Advertisement