PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verisini beklerken, Biden-Trump münazarasının eski ABD Başkanı lehine sonuçlandığı görüşü doların yükselmesine neden oldu.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Carol Kong, “Para birimleri ABD başkanlık münazarasına tepki veriyor. Şu ana kadarki tepkilere bakılırsa piyasalar Trump’ın tartışmayı ‘kazandığını’ düşünüyor. Ancak bu sonuca varmak için henüz erken” dedi.

Piyasaların yönünü esas belirleyecek konunun PCE verisi olduğunu belirten Kong, beklentileri aşan bir veri öngördüğünü, bu tahmininin gerçekleşmesi halinde dolardaki yükselişlerin hız kazanabileceğini belirtti.

Bloomberg Dolar Endeksi yükselişte. Perşembe günü Wall Street endekslerinde yaşanan yükselişin ardından Asya Borsaları da artıda. Japonya’nın Topix endeksi son 34 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Avustralya, Güney Kore ve Çin hisse senetleri yükseldi.

ABD vadeli endeksleri bu sabah yükseldi. ABD tahvilleri dün açıklanan zayıf ilk çeyrek kişisel harcama, konut ve istihdam verileri sonrası önce toparlandı sonra geriledi.

ABD’de kritik çekirdek PCE verisi açıklanacak

ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) deflatörü verisi 15:30’da açıklanacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi nisan ayında aylık bazda yüzde 0,2 oranında artan çekirdek PCE deflatörünün mayıs ayında yüzde 0,1 yükseldiği yönünde. Verideki yıllık artışın ise yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya hız kestiği tahmin ediliyor.

Bloomberg Ekonomisti Estelle Ou çekirdek PCE deflatörünün aylık olarak bu yılın, yıllık olarak da Mart 2021’den bu yana en en düşük hızında artmasını bekliyor.

Ou, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Ancak, yavaş hareket eden ve yapışkan harcama kategorilerindeki fiyat artışı - olumsuz baz etkileri ile birlikte - muhtemelen ikinci yarıda enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağından, bu durum Fed için muhtemelen sadece geçici bir rahatlama sağlayacaktır” dedi.

“Daha önce çekirdek PCE’yi yükselten ulaştırma ve finansal hizmetler gibi bileşenler mayıs ayında tersine döndü” diyen Ou, “Yine de artan sağlık hizmetleri maliyetleri bu düşüşleri fazlasıyla dengeliyor” diye ekledi.

Advertisement