PİYASALAR ABONE OL

Yeni haftanın ilk işlem gününde Fed faiz indirimine ilişkin beklentilerin küresel piyasalar üzerindeki etkisi, Çin’de açıklanan zayıf verilerin gölgesinde kaldı.

Asya’da Japonya, Çin ve Güney Kore’de finansal piyasalar bugün tatil nedeniyle işleme kapalı olacak. Hong Kong Hang Seng endeksi Çin’de açıklanan zayıf verilerin etkisinde.

Yen, dolara karşı Temmuz 2023’ten bu yana en güçlü seviyesine yükselirken, dolar G-10 para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Bloomberg Dolar Endeksi Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

BNY’den Bob Savage Fed’in bu hafta istikrarlı gevşemeye dair şüphe uyandıran yorumlar yapmasının doları güçlendirebileceği ve dünya genelinde finansal koşulları sıkılaştırabileceği öngörüsünde bulundu.

Cuma gününü yükselişle tamamlayan Wall Street Borsaları bu sabah vadeli işlemlerde yatay. S&P 500 geçen hafta 2024’teki en iyi haftasını geride bıraktı ve küçük şirketler, büyük teknoloji şirketlerinden daha iyi performans gösterdi.

Geçen haftanın tamamında ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile ABD 2 yıllık tahvil getirisi 6’şar baz puan geriledi. Piyasalar Fed’in dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez para politikasını gevşetmeye başlamasını beklerken, altın rekor seviyeye yükseldi.

Kritik haftada ne bekleniyor?

ABD Merkez Bankası Fed’in bu hafta, dört yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Enflasyonun kontrol altında olduğu ve ABD işgücü piyasasında zayıflığın görüldüğü bir ortamda, yetkililerin çarşamba günü iki günlük toplantılarını tamamlayarak, politika faizlerini en az çeyrek puan düşürmeleri bekleniyor. Finans piyasalarında bazı yatırımcılar - ve ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co.’nun ekonomistleri - daha büyük, yarım puanlık bir hamleye hazırlanıyor.

Faiz kararını açıklayacak tek merkez bankası Fed olmayacak. Perşembe günü toplanacak olan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faizi %5 seviyesinde bırakması bekleniyor. Yatırımcılar normalden çok daha fazla tahvilin vadesinin dolacağı bir yıl öncesinde BOE’nin tahvil satışlarını dengelemek için tahvil portföyünün azaltımını hızlandırıp hızlandırmayacağı konusunda önemli bir karar bekliyor. Gelecekteki faiz indirimlerinin hızına ilişkin ipuçları da öne çıkacak.

Cuma günü kararını açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) da gelecek toplantılarda faiz artırması beklense de bu toplantıyı pas geçeceği öngörülüyor. BOJ’un Temmuz ayındaki faiz artışı Japon yeninin değer kazanmasına ve carry pozisyonlarına bozulması neden olmuş, küresel piyasa çalkantısında rol oynamıştı. Bu nedenle geleceğe yönelik verilecek mesajlar yakından izlenecek.

Brezilya Merkez Bankası’nın faizi 25 baz puan artırması, Güney Afrika Merkez Bankası’nın ise 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Advertisement