HABERLER ABONE OL

Macaristan'ın enerji güvenliğinden sorumlu yetkilisi Avrupa Birliği'ni (AB) denize kıyısı olmayan küçük ülkelerin Rus doğalgazına bağımlılıklarını azaltmalarına yardımcı olacak seviyede destek sağlamamakla eleştirdi.

Macaristan'ın enerji güvenliğinden sorumlu Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreteri Yardımcısı Csaba Marosvari, Houston'da Çarşamba günü düzenlenen Gastech konferansında katılımcılara aralarında Macaristan'ın da bulunduğu denize kıyısı olmayan küçük devletlerin Rus doğalgazına olan bağımlılıklarını azaltmak için daha fazla fona ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Macaristan doğalgaz ithalatının yaklaşık üçte ikisini Rusya'dan sağlıyor ancak Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, Rus enerjisine bağımlılığını daha hızlı şekilde azaltması için Macaristan ve bazı komşu ülkeleri üzerindeki baskı artıyor.

Marosvari, "Bölgemizde küçük ülkeler, küçük pazarlar var ve önemli piyasa oyuncusu az sayıda. Sermaye eksikliği var, bu tür altyapı ve darboğazları giderme projeleri yüz milyonlarca euroya mal olabilir. Yakıt piyasası açısından gerçekleştirilmesi mümkün değil" dedi.

Marosvari, Avrupa Komisyonu'nun fosil yakıtlara bağımlılığı sona erdirmek için yeşil enerji projelerini finanse etmeye yönelmesinin bazı ülkeleri dışarıda bıraktığını belirtti.

Advertisement