HABERLER ABONE OL

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 9 ayında Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 1,5’luk düşüşle 20,7 milyar dolar oldu.

Küresel sanayi PMI’nın 48,8’e gerilediği, ihracat siparişlerinin dört aydır aralıksız düştüğü bir süreçten geçilmekte olduğunu belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “İhracatımızdaki genel trendin tam tersine makinede fiyatlarımız artıyor, ihracatımız eksiliyor. İlk 8 ayda yüzde 7,6 daralan makine imalatında kalıcı hasar almadan ilerleyebilmenin yolu ise ihracatın mevcut seviyesini korurken son 12 ayda 44,5 milyar dolara ulaşan makine ithalatını kısabilmekten geçiyor” dedi.

Makine imalat sanayi konsolide verilerine göre yılın ilk 9 ayı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 1,5 düşüşle 20,7 milyar dolar, son 12 aylık makine ihracatı ise yüzde 1,7 düşüşle 28 milyar dolar oldu. Aylık bazlı ihracatta yüzde 0,3’lük artış gerçekleşen Eylül ayında KG başına ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 5,5 artarak 7,7 dolara ulaştı. 9 aylık dönemde en fazla ihracat 2’şer milyar doları aşan tutarlarıyla evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile içten yanmalı motor ve aksamında gerçekleşti. İhracatı en çok artan dallar ise yüzde 25 ile türbin, jet ve hidrolik silindirler, yüzde 19 ile tekstil ve konfeksiyon makineleri oldu. En fazla makine ihraç edilen ülkeler arasında yüzde 6 gerilemeye rağmen Almanya ilk sıradaki yerini korurken, onu sırasıyla yüzde 17 düşüşle Rusya ve yüzde 11 artışla ABD takip etti. Ağustos sonu itibarıyla 12 aylık makine ithalatı ise binde 2 düşüş ile 44,5 milyar dolara ulaştı.

“Ucuza ihracat dezenflasyon sürecine katkı yapmaz”

Sene başında hâkim olan, üçüncü çeyrekten itibaren küresel ekonomide hızlı toparlanma olacağına yönelik ümitlerin boşa çıktığını belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:

“Finansmanı çok pahalı kılan dezenflasyon çabaları sınai üretimi durgunluğa iterken, hizmet sektörleri büyümeye devam ediyor. Dünyada faiz indirimlerinin başlamış olması iyimserlik yaratırken talep tarafında henüz bir hareketlilik gözükmüyor. Küresel sanayi PMI’nın 48,8’e gerilediği, ihracat siparişlerinin dört aydır aralıksız düştüğü bir süreçten geçilmekte olmasına rağmen dünya 2024 yılını mal ticaretinde yüzde 2,5’e yakın artışla kapatacak.”

Yıl sonunda Türkiye’nin toplam ihracatının, fiyat indirimlerinin de etkisiyle artacağını öngören Karavelioğlu, “Yüksek maliyetler ve düşük kurlarla ilgili kaygıların bolca dile getirdiği bir dönemde sağlanacak bu başarıyı; kredi kullanmamak, stokları paraya tahvil etmek, borç ödemek, taahhüt kapatmak, ölçek ve personel korumak, müşteriyi veya pazarı elde tutmak ve benzeri birçok maksada bağlamak elbette mümkün olacaktır. Ne var ki, ederinin altında olduğu ihsas edilen bir kısım ihracatın, firmalar kadar ülke ekonomisine maliyetlerinin de olacağını dikkate almalıyız. Sürdürülebilir olmayacak bu durumun ithalata yöneliş, kayıpları içeriden telafi etme gayreti ve dolayısı ile enflasyonda yapışkanlık gibi riskler taşıdığını görmeliyiz” dedi.

Advertisement