HABERLER ABONE OL

Moldova'da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AB’ye katılıma ilişkin referandum oylaması gerçekleştirildi. Referandumda başa baş giden sonuçlarda 'evet oyları' ufak bir farkla önde görünüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda zafer elde eden mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun AB hedeflerini ezici bir çoğunlukla destekleyen bir grup olan yurtdışında oy kullanan Moldovalılardan hâlâ oylar gelmeye devam ederken, ön sonuçlara göre "evet" oyu 1000'den az oyla önde.

Merkezi Seçim Komisyonu Pazar günü yapılan oylamada yaklaşık yüzde 50,08'lik bir kesimin AB üyeliğini desteklediğini ve neredeyse tüm sonuçların sayıldığını gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı yarışında Sandu yaklaşık yüzde 42 destek alarak 11 adaydan oluşan grup arasında en yüksek desteği elde etmişti. Ülkedeki seçimlerin 2. turu 3 Kasım'da gerçekleşecek.

Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Moldova'nın AB'ye üyelik görüşmeleri bu sene başlamıştı. 2022'de Ukrayna'nın ardından Moldova, 3 Mart 2022'de AB Komisyonu'na üyelik talebini iletmişti.

Sandu hükümeti, AB'ye üyelik için ülkenin adalet sisteminin gözden geçirileceğini ve ekonominin destekleneceği taahhüdünde bulunmuştu.

Öte yandan Sandu, kendi deyimiyle Rusya'nın yarışmaya müdahalesini "ülkemizin özgürlüğüne ve demokrasisine yönelik benzeri görülmemiş bir saldırı" diyerek kınamıştı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise ülkedeki seçimlere müdahale ettikleri iddialarını yalanlamıştı.

Advertisement