ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan’ın devlet şirketi Saudi Aramco, Orta Doğu'daki çatışmalar hız kazanırken jeopolitik gerilimlerin ham petrol piyasasındaki dalgalanmayı artırdığı bir ortamda Asya'daki alıcılar için petrol fiyatlarını yükseltti.

Suudi Arabistan ayrıca ABD ve Avrupa'ya sattığı tüm petrol türlerinin fiyatını düşürdü.

Aramco, Arap Light ham petrolünün resmi satış fiyatını 90 sent artırarak Asya'daki alıcılar için bölgesel fiyat ortalamasına göre varil başına primi 2,20 dolara yükseltti.

Tüccarlar ve rafineri şirketleri arasında yapılan bir ankete göre şirketin primi varil başına 65 sent artırması bekleniyordu.

Jeopolitik gerilimler piyasayı etkiliyor

Geçtiğimiz haftalarda petrol piyasası jeopolitik gerilimlerden etkilenmişti.

İran, Lübnan'da Hizbullah liderliğini hedef alan saldırılara misilleme olarak İsrail'e füze saldırıları başlatmıştı. Petrol fiyatları ise yaşanan gerilimlerin etkisiyle Ekim ayının başından bu yana sıçrama yaptı.

Saldırılar ve olası bir İsrail misillemesi beklentisiyle Brent petrol geçen hafta yüzde 8'den fazla değer kazanarak varil başına 78 dolar civarında işlem gördü.

Çin'deki petrol talebinin durağanlaşması arz fazlasının ortaya çıkacağı endişelerini beslerken, Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki OPEC+ ittifakı geçen ay planlanan üretim artışını Aralık ayının başına kadar iki aylığına durdurmuştu.

Advertisement